Cine trădează? Cum ajung în Rusia cele mai recente iPhone-uri și Macbook-uri, în ciuda sancțiunilor?

,
Autor:    -  
Apple Macbook
Ce sancțiuni? Marfa Apple de ultimă generație este pe raft în centrul Moscovei. Foto: Jo Angerer Moscova/DerStandard.at

Timp de citire: 3 minute

De la electronice de divertisment la piese de schimb pentru avioane la microcipuri. Datorită așa-numitelor importuri paralele, multe produse importante ajung încă în Rusia, în ciuda sancțiunilor occidentale impuse Federației Ruse după invadarea brutală a Ucrainei din 24 februarie 2022. Sunt câteva lucruri bine de știut.

Cel mai recent iPhone costă echivalentul a 1.200 de euro în magazinul de tehnologie din centrul Moscovei, iar un nou Macbook 1.650 de euro. Totul este acolo și, de asemenea, în cantitate suficientă, iar vânzătorul este radiant. Și asta, deși producătorul Apple s-a retras de mult de pe piața rusă…

În ciuda tuturor sancțiunilor, se pare că aproape nimic nu lipsește din Rusia. Și acest lucru nu se aplică doar “jucăriilor” de ultima generație iPhone.

Ce sancțiuni?

Cercetătorii de la publicația online „Verstka” au evaluat documentele vamale rusești și un număr mare de alte surse.

„Investigația noastră a arătat că aproape orice poate fi adus în Rusia de oriunde în lume – de la cipuri cu dublă utilizare la motoarele Airbus. Autoritățile ruse eludează cu succes sancțiunile europene și americane”.

Cuvântul magic e “import-paralel”. Cum functioneaza?  Cercetătorii „Verstka” au urmărit multe dintre aceste importuri. Modelul este întotdeauna același: în primul rând, o companie este înregistrată într-o țară terță, de preferință de către un cetățean care nu este rus. Apoi, această companie fie cumpără produsul necesar de pe piața internă, fie îl comandă direct de la producător și îl pregătește pentru reexport în Rusia, potrivit „Verstka”.

Iphone Rusia

Ce sancțiuni? Marfa Apple de ultimă generație este pe raft în centrul Moscovei. Foto: Jo Angerer Moscova/DerStandard.at

China și Turcia joacă un rol important în acest sens, dar la fel și țările din fosta Uniune Sovietică, inclusiv Kazahstan, Kirghizstan, Armenia și Uzbekistan. Sistemul importurilor paralele se reflectă cu siguranță în statisticile oficiale de export. Astfel, exporturile occidentale către țările limitrofe Rusiei s-au înmulțit în ultimele luni. Un exemplu sunt exporturile din Germania către Kirghizstan: în 2022 valoarea lor a fost mai mică de două milioane de euro; de atunci a crescut la peste 70 de milioane de euro.

Piese de schimb prin China

Jurnaliștii Der Standard dau exemplu aviația civilă. Piesele de schimb pentru avioane sunt sancționate. Cu toate acestea, cele mai mari patru companii aeriene din Rusia, Aeroflot, S7, Pobeda și Rossiya, au putut importa de la începutul anului piese de schimb în valoare totală de peste 100 de milioane de dolari SUA, relatează „Verstka”. O filială a S7 a importat un motor Airbus printr-o companie chineză, iar un motor pentru o aeronavă Embraer E170 a mers în Rusia printr-un exportator înregistrat în Emiratele Arabe Unite.

“Nu toate companiile aeriene comandă piese direct. Uneori, altele fac asta pentru ele”,

scrie Verstka.

De exemplu, cifra de afaceri a unui intermediar rus a crescut cu 1.000 la sută în 2022. Anul acesta a importat șase motoare de avioane pentru avioanele din seriile Boeing 767 și 737 și pentru Airbus A320. Livrate prin Emiratele Arabe Unite.

Importurile paralele nu joacă un rol important doar în aviație. În acest fel, Rusia primește și electronice și microcipuri, care sunt, de asemenea, importante pentru industria de apărare. Cercetarea „Werstka” a arătat că produsele de la marii producători americani Intel și AMD în valoare de aproximativ 200 de milioane de dolari au ajuns în Rusia prin China.

„Acum încă poți aduce orice în Rusia”,

a spus un om de afaceri cercetătorilor.

El însuși transportă un număr mare de mărfuri sancționate în Rusia, inclusiv piese de schimb pentru mașini.

Atenție la plată!

Rămâne întrebarea: cum sunt plătite astfel de importuri?

„Există mai multe opțiuni de plată”, spune omul de afaceri. Furnizorii de servicii de plată ar procesa tranzacțiile pentru un comision între 1,5 și 5 procente.

„Cu toate acestea, dacă comandați ceva din Europa sau SUA prin China, aveți nevoie de o companie chineză care comandă mărfurile și apoi le pregătește pentru reexport”,

a declarat un importator rus pentru Verstka. Dar este important ca beneficiarul acestei companii să fie chinez, spune el:

„Companiile europene îl resping imediat dacă le spui dinainte că beneficiarul este rus”.

Pentru Rusia, modelul importurilor paralele este acum un sistem bine stabilit. Și funcționează în ambele sensuri. Mărfurile rusești, al căror import este interzis, intră în UE în același mod. Exemplu: produsele petroliere. Potrivit unei analize a firmei americane de consultanță S&P Global, Rusia și-a mărit de peste zece ori exporturile de produse petroliere către țările africane de la izbucnirea războiului. Iar de acolo mai e un pas până în Europa.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!