Închide

Colgate a investit 13,5 milioane de dolari în dezvoltarea unui nou sortiment de pastă de dinți

Avatar
H6onr0uui3ulyygw5f5v

Sursă foto: Colgate-Palmolive via Gizmodo

Timp de citire: 2 minute

Colgate pare că monetizează de pe urma unei invenții care a fost demonstrată de institutul MIT în anul 2012, sub forma unei rețete de ketchup care aluneca până la ultima picătură, fără a risipi nicio picătură pe ambalajul menit să fie aruncat la gunoi, potrivit Go4it.

Nouă ani mai târziu, aflăm despre un nou sortiment de pastă de dinți Colgate, bazat pe o tehnologie numită LiquiGlide. Susținută cu o finanțare de 13.5 milioane dolari, noua pastă de dinți nu promite să curețe și mai bine dantura, dar i-ar putea scuti pe consumatori de frustrarea obținerii și ultimei picături din tuburile aproape goale.

Chimiștii și inginerii știu deja cum să creeze materiale și suprafețe superhidrofobe, aplicând diverse tratamente pentru suprafețe inspirate din natură. Spre exemplu, anumite suprafețe texturate cu modele microscopice complexe vor crea o pernă subțire de aer care permite lichidelor să alunece fără să se lipească. Problema este că suprafețele hidrofobe nu funcționează la fel de bine cu lichide foarte vâscoase, care stau mult timp în contact cu suprafața respectivă și în general, nu curg tocmai ușor. Un alt obstacol este că materialele superhidrofobe sunt, de regulă, formulate din substanțe care nu sunt tocmai sigure pentru folosire în industria alimentelor, care se pot degrada în timp, pierzând tocmai proprietățile hidrofobe pentru care au fost formulate.

Creatorii LiquiGlide, profesorii MIT Kripa Varanasi și Dave Smith, au venit cu o abordare care rezolvă aparent toate limitările existente, aplicând un model texturat care modifică chimia suprafeței respective. La fel de important pentru rezultatul final este și „produsul” găzduit în vasul respectiv. Lichidul introdus trebuie să aibă o formulare personalizată, care nu doar că umple toate golurile din texturile microscopice prezente pe pereții ambalajului, dar totodată creează un strat subțire de contact cu suprafața acestuia, incredibil de alunecos. Materialele care vin în contact cu ambalajul special conceput, cum ar fi ketchup, alunecă ușor, deoarece nu intră în contact cu pereții acestuia decât la nivel superficial, evitând orice aderență persistentă.

scroll to top