Închide

Comerț internațional | Criza containerelor de transport continuă

Avatar
dock, container, export

Fotografie de echosystem pe Pixabay

Timp de citire: 4 minute

Costul de transport al mărfurilor pe mare a ajuns la valori record. Tariful de expediere al unui container din China către Statele Unite a depășit pragul de 20 de mii de dolari, un cost care a crescut de câteva ori în ultimul an. Iar problemele se țin scai de lanțurile de aprovizionare la nivel global, scrie digi24.ro.

Principalele porturi pentru containere din China s-au aglomerat după apariția unui focar de coronarius. Iar asta pune presiune din nou pe prețurile de transport, aflate oricum la un nivel record.

Aglomeraţia din marile porturi pentru containere Shanghai şi Ningbo din China s-a agravat după închiderea unui terminal din Ningbo, unde au fost depistate cazuri de Covid-19 în această săptămână.

Măsurile mai stricte pentru combaterea epidemiei de coronavirus încep să afecteze noi părţi ale economiei chineze. Varianta Delta, care este foarte contagioasă, a fost depistată în peste 10 oraşe, de la sfârşitul lunii iulie.

Patruzeci de nave care transportă containere erau ancorate în largul portului Ningbo, cu zece mai multe decât în urmă cu trei zile, când un muncitor de la terminalul de containere a fost testat pozitiv pentru Covid-19. Din această cauză, terminalul și-a suspendat toate operațiunile, iar alte terminale au impus restricții care limitează numărul de persoane şi mărfuri ce intră în zonele portuare.

Operatorul terminalului a anunțat că va redirecționa toate navele care erau programate să facă escale către alte terminale și se va coordona cu alte porturi pentru a prelua navele ce sunt în așteptare. Unele companiile de transport maritim au anunțat deja că vapoarele care trebuiau să descarce mărfuri la Ningbo vor fi redirecționate către Shanghai, dar asta ar putea provoca noi întârzieri.

În aceste condiții, terminalele din apropierea Shanghaiului înregistrează cea mai gravă aglomeraţie din ultimii trei ani. Spre exemplu, un terminal-cheie pentru containere de aici are deja 30 de nave care așteaptă să fie descărcate.

Noile probleme vin după ce porturile din estul Chinei abia au recuperat restanțele acumulate în urma taifunului In-Fa, care a dus la scăderea volumului de containere descărcate cu 10% la sfârşitul lunii iulie. Acestea se adaugă și întreruperilor masive în ceea ce privește manipularea containerelor în sudul Chinei, din iunie, când porturile din apropierea Shenzhenului au impus măsuri stricte de izolare din cauza coronavirusului, care au dus la blocarea traficului a zeci de nave de containere.

Noul val de aglomeraţie portuară din estul Chinei ar putea creşte şi mai mult tarifele de expediere a containerelor, care au depăşit recent 20.000 de dolari pentru un container de 40 de picioare, pe una dintre cele mai importante rute maritime, între China și State Unite.

Costurile de transport s-au majorat pe măsură ce au crescut comenzile comercianților cu amănuntul înaintea vârfului sezonului de cumpărături din Statele Unite, care se adaugă tensiunilor deja existente de pe lanțurile de aprovizionare globale. În plus, apariția unor noi focare de coronavirus în mai multe zone-cheie a încetinit ritmul de rotație al containerelor.

Taifunurile care au lovit coasta de sud a Chinei la sfârșitul lunii iulie și începutul lunii august au contribuit, de asemenea, la criza care a afectat cel mai important mijloc de a transporta mărfurile.

Acești factori au perturbat piața transportului global de containere, iar companiile maritime pot percepe de patru până la zece ori prețul normal doar pentru a muta mărfurile, potrivit unui reprezentant al unei firme de consultanță maritimă. El arată că nu a întâlnit o astfel de situație în ultimii 30 de ani și se așteaptă ca prețurile să rămână la niveluri ridicate până la Anul Nou chinezesc, în 2022.

Potrivit Reuters, prețul pentru transportul unui container de 40 de picioare, adică aproximativ 12 metri, din China până pe coasta estică a Statelor Unite, care este una dintre cele mai aglomerate rute maritime, a crescut cu peste 500 la sută în ultimul an, la 20.804 dolari. Spre comparație, în data de 27 iulie, tarifele erau de sub 11 mii de dolari.

Pentru livrările către coasta de vest a Statelor Unite, costul este cu puțin sub 20 de mii de dolari, în vreme ce tarifele pentru Europa sunt de aproape 14 mii de dolari.

La creșterea tarifelor pentru containere se adaugă costurile mai mari pentru închirierea navelor, care a forțat firmele de transport să acorde prioritate livrărilor către cele mai profitabile rute. Asta înseamnă că multe companii aleg să transporte cu prioritate mărfuri destinate pieței americane. Însă, în aceste condiții, capacitatea de transport către ale rute, precum cea transatlantică sau către alte state asiatice, se reduce. Dar, asta face ca tarifele de transport către aceste rute să se majoreze rapid.

Creșterea costurilor de transport reflectă perturbarea lanțurilor de aprovizionare care a apărut după ce pandemia a frânat economia globală la începutul anului trecut și a declanșat schimbări în fluxurile de bunuri și materii prime din întreaga lume.

De câte ori credem că ne apropiem de echilibru se întâmplă ceva ce permite companiilor de transport să majoreze prețurile, spune un consultant, care arată că blocarea Canalului Suez a jucat în rol important în aceste creșteri. Acesta mai arată că există comenzi pentru noi nave de transport, care sunt egale cu o cincime din capacitatea existentă. Însă, acestea vor fi gata abia în 2023, deci nu va exista o creștere a capacității de transport în următorii doi ani.

scroll to top