Închide

Comisia Europeană vrea reguli comerciale mai stricte pentru a reduce defrișările

Avatar
Frans Timmermans

Foto - politico.eu

Timp de citire: 2 minute

Comisia Europeană dorește să lupte împotriva defrișărilor și să înăsprească reglementările privind exporturile de deșeuri, într-un nou pachet legislativ publicat ieri, ca parte a trecerii blocului european către zero emisii nete până în 2050, scrie dpa.

Vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat că politicile publicate după încheierea COP26, Conferința ONU privind clima ce a avut loc în Scoția, „demonstrează că Uniunea Europeană este serioasă în privința tranziției ecologice”.

Propunerile de la cel mai înalt oficial al Uniunii Europene din domeniul schimbărilor climatice includ reglementări mai stricte privind regulile de origine pentru a preveni importul de mărfuri agricole pe piața unică a UE, produse ca urmare a defrișărilor.

Producătorii și comercianții de carne de vită, lemn, ulei de palmier, soia, cafea și cacao trebuie să demonstreze că bunurile lor nu provin din zone proaspăt defrișate în cadrul unui mandat de due diligence propus de Comisie.

Nerespectarea acestui lucru ar putea duce la blocarea produsului de pe piața unică a UE, ca parte a reglementărilor privind o trasabilitate strictă, care ar putea fi extinsă în viitor pentru a include și alte produse.

Modificările regulamentului sunt tipice pentru agenda promovată de UE din dorința de a face din schimbările climatice o prioritate politică, sub președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Propunerea vine după ce Comisia s-a angajat la COP26 să cheltuiască 1 miliard de euro pentru a opri defrișările pădurilor.

Contribuția face parte din angajamentul Global Forests, un acord de a cheltui 11 miliarde de euro pentru finanțarea programelor de climă legate de păduri între 2021-25, parte a angajamentului comunității internaționale de a pune capăt defrișărilor până în 2030.

Comisarul european Virginijus Sinkevicius a declarat că propunerile „sunt cele mai ambițioase încercări legislative” de a aborda degradarea pădurilor la nivel mondial, deoarece copacii pierduți din cauza extinderii terenurilor agricole, și nu doar defrișările ilegale, urmează să fie incluși în criteriile regulilor de origine pentru defrișare.

Cu toate acestea, în ciuda faptului că a lăudat noua politică privind lanțul de aprovizionare ca fiind o „licărire de speranță”, grupul ecologist Greenpeace a spus că propunerile nu merg suficient de departe și lasă alte ecosisteme precum savanele și zonele umede neprotejate.

Pachetul de propuneri urmărește, de asemenea, reducerea exporturilor de deșeuri ale UE, care au crescut cu 75% din 2004, potrivit comisarului responsabil pentru mediu, oceane și pescuit.

Doar anul trecut, UE a trimis 33 de milioane de tone de deșeuri în străinătate, a spus Sinkevicius, jumătate din destinațiile de export fiind țări din afara Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), cu standarde mai scăzute de gestionare a deșeurilor decât cele din UE.

Comisia vrea ca exporturile de deșeuri în afara UE către țări non-OCDE să fie făcute numai dacă țările respective informează UE că doresc să primească deșeurile și pot demonstra că este posibilă tratarea acestora într-un mod ecologic.

scroll to top