Închide

ONU: Obținerea mai multor alimente și îngrășăminte din Ucraina și Rusia este crucială

Avatar
un, united nations, organization of the united nations

Fotografie de padrinan pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Organizația Națiunilor Unite colaborează cu SUA și UE pentru a depăși obstacolele care împiedică alimentele și îngrășămintele rusești să ajungă pe piețele mondiale, a anunțat sâmbătă secretarul general al ONU, Antonio Guterres, potrivit Reuters, informează B1.

Peste 650.000 de tone metrice de cereale și alte alimente au fost exportate deja în baza acordului intermediat de ONU și convenit în Turcia luna trecută pentru reluarea exporturilor de cereale ucrainene, a precizat Antonio Guterres.

„Cealaltă latură a acestui pachet este accesul nestingherit pe piețele globale pentru produsele alimentare și îngrășămintele rusești, care nu sunt supuse sancțiunilor”,

a mai spus secretarul general al ONU, sâmbătă, la Istanbul, acolo unde a vizitat centrul de coordonare care supraveghează exporturile.

Potrivit oficialului, țările care au impus sancțiuni Rusiei pentru invadarea Ucrainei au transmis clar că măsurile nu se aplică alimentelor și îngrășămintelor, dar chiar și așa a existat un efect de încetinire a exporturilor.

„Există un anumit număr de obstacole și dificultăți care trebuie depășite în legătură cu transportul… cu asigurarea și… finanțarea”,

a adăugat Antonio Guterres.

ONU a colaborat cu SUA și UE pentru a îndepărta acele obstacole, susține el.

„Obținerea mai multor alimente și îngrășăminte din Ucraina și Rusia este crucială pentru a calma și mai mult piețele de mărfuri și pentru a scădea prețurile pentru consumatori”,

a explicat secretarul general al ONU.

Rusia și Ucraina asigurau cam o treime din exporturile globale de grâu înainte de invazia lansată de Moscova în 24 februarie, Rusia fiind totodată un exportator major de îngrășăminte.

scroll to top