Închide

Companiile aeriene resimt impactul războiului dintre Israel și Hamas

Avatar
blue and red airplane on sky

Fotografie de Gary Lopater pe Unsplash

Timp de citire: 4 minute

Companiile aeriene au înregistrat o scădere a numărului de rezervări în săptămânile care au urmat începerii războiului Israelului împotriva Hamas în Fâșia Gaza, iar unii se așteaptă ca acest lucru să le reducă profiturile viitoare, potrivit CNBC.

Potrivit firmei de analiză a călătoriilor ForwardKeys, rezervările de zboruri internaționale au fost cu 20% sub nivelul din 2019 în cele trei săptămâni care au urmat atacului lansat de gruparea militantă palestiniană Hamas împotriva Israelului la 7 octombrie și cu 5 puncte procentuale sub perioada de trei săptămâni anterioară atacului.

Atacul terorist a ucis aproximativ 1.200 de persoane și alte aproximativ 240 au fost luate ostatice, declanșând cel mai feroce răspuns israelian pe care l-a văzut vreodată regiunea. Campania de bombardamente aeriene și ofensiva terestră ulterioară a Israelului în Gaza a ucis peste 11.000 de persoane, potrivit autorităților sanitare din această zonă.

În zilele care au urmat atacului, marile companii aeriene au suspendat sau au redus zborurile către aeroportul israelian Ben Gurion din Tel Aviv. Dar și cererea de transport aerian către și dinspre alte țări și regiuni a fost vizibil afectată.

În perioada de trei săptămâni dinaintea datei de 7 octombrie, emiterea de bilete din Orientul Mijlociu a fost cu doar 3 % sub nivelurile din 2019, potrivit datelor ForwardKeys, ilustrând redresarea constantă a sectorului în urma pandemiei Covid-19. În schimb, în perioada de trei săptămâni de după 7 octombrie, emiterea de bilete din Orientul Mijlociu a fost cu 12% mai mică decât nivelurile din 2019, marcând o diferență de 9 puncte procentuale.

Dar cea mai mare scădere în ceea ce privește plecările internaționale a fost în ceea ce privește emiterea de bilete de avion din America, care a crescut de fapt cu 6% față de nivelurile din 2019 în cele trei săptămâni dinaintea atacului și a scăzut la 4% sub aceste niveluri în cele trei săptămâni de după, totalizând o scădere de 10 puncte procentuale.

Între timp, sosirile internaționale în Orientul Mijlociu s-au prăbușit cu 26 de puncte procentuale în acel interval de timp, iar cele mai mari scăderi pe țări au fost înregistrate în Israel, urmat de Arabia Saudită, Iordania și Liban. ForwardKeys își extrage datele din baza de date a Asociației Internaționale a Transportatorilor Aerieni (International Air Transport Association), care include principalii transportatori internaționali, dar nu și companiile aeriene cu buget redus, precum easyJet sau Ryanair.

În Statele Unite, cel puțin o mare companie aeriană a făcut un avertisment de profit cu privire la război.

La mijlocul lunii octombrie, United Airlines a declarat că prețul mai ridicat al combustibilului pentru avioane și oprirea zborurilor sale de la Tel Aviv din cauza războiului dintre Israel și Hamas vor afecta profiturile sale în ultimele trei luni ale anului. United avea mai multe servicii către Israel decât oricare dintre companiile aeriene cu sediul în SUA, cu legături din Washington, D.C., Newark, New Jersey și San Francisco, reprezentând 2% din capacitatea sa.

Orientarea pentru al patrulea trimestru pentru United a fost “sumbră și mai rea decât estimările noastre”, a scris Helane Becker, analist de companii aeriene la TD Cowen, într-o notă după estimarea veniturilor transportatorului.

“Având în vedere proiecțiile potrivit cărora acesta va fi un război de lungă durată, ne uităm la capătul inferior al intervalului de prognoză și presupunem că nu va exista niciun serviciu până la sfârșitul anului.”

Atâta timp cât este sigur, vom continua să zburăm

Compania aeriană națională a Emiratelor Arabe Unite, Etihad Airways, cu sediul la Abu Dhabi, continuă să zboare spre Israel. Aceasta a început să zboare pe ruta Abu Dhabi-Tel Aviv în aprilie 2021, la aproximativ opt luni după semnarea acordurilor Abraham, care au normalizat relațiile dintre Israel și EAU.

“Are un impact”, a declarat directorul general al Etihad, Antonoaldo Neves, despre războiul dintre Israel și Hamas, vorbind cu Dan Murphy de la CNBC, luni, la Salonul Aeronautic din Dubai. “Cererea noastră față de Israel este încă acolo. Dar nu mai este la fel de mare ca în trecut. Continuăm să zburăm, foarte sigur. Urmăresc în fiecare zi, în fiecare zi. Și sperăm doar că se va termina curând. Pentru binele tuturor celor implicați în acest conflict. Nu o să vă spun că nu are impact … Și când lucrurile vor reveni la normal, sunt sigur că toată lumea își va aminti că Etihad nu a fost condusă doar de profituri”, a mai spus Neves. “Avem obligația noastră ca și companie de transport, să fim acolo când facem bani și când facem mai puțini bani. Așa că aceasta este abordarea pe care o adoptăm, atâta timp cât este sigur, vom continua să zburăm.”

Rezervările Emirates rămân solide

Între timp, compania aeriană emblematică Emirates Airline din Dubai a fost optimistă în ceea ce privește cererea viitoare.

“În ceea ce privește afacerile – uite, am fost într-o parte a lumii care a cunoscut în ultimii 35 de ani o mulțime de probleme geopolitice”, a declarat Tim Clark, președintele Emirates Airline, pentru CNBC. “Nu voi fi îngâmfat și nu voi spune că suntem impermeabili la probleme, pentru că aceasta este o problemă cu adevărat dificilă pentru Orientul Mijlociu”. “Dar în ceea ce privește rezervările noastre, acestea rămân robuste”, a mai spus el. “Întotdeauna vom avea ceea ce numim o anumită flecăreală pe piețele asiatice, unde, știți, sunt puțin îngrijorați… Dar, în general, până acum, totul este bine, arătăm foarte bine.”

Clark a subliniat evenimentele viitoare care vor aduce vizitatori în Dubai, cum ar fi summitul climatic COP28 de la începutul lunii decembrie, precum și Crăciunul și Anul Nou.

Într-o demonstrație a optimismului său pe termen lung, compania aeriană Emirates Airline a dat luni startul primei tranzacții majore de la Dubai Airshow 2023 cu o comandă pentru 95 de aeronave Boeing în valoare de 52 de miliarde de dolari.

“O mulțime de alte lucruri se întâmplă în Dubai, iar Dubaiul în sine este un oraș extrem de puternic acum, o metropolă globală, care aduce afaceri”, a spus el. “Deci, cu toate acestea, în ciuda dificultăților din Orientul Mijlociu în acest moment, cred că vom fi bine”.

scroll to top