Închide

Consiliile Volkswagen vor discuta luni despre listarea la bursă a gigantului Porsche

Avatar
porsche, sports car, luxury car

Fotografie de emkanicepic pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Consiliile de conducere și de supraveghere ale Volkswagen se vor reuni luni pentru a discuta dacă listarea mult așteptată a mărcii de mașini sport Porsche ar trebui să aibă loc la sfârșitul lunii septembrie sau începutul lunii octombrie, a anunțat sâmbătă producătorul auto, potrivit Reuters.

De asemenea, va fi luată o decizie privind vânzarea a 25% plus o acțiune din acțiunile ordinare ale Porsche AG către Porsche SE, așa cum se prevede într-un acord-cadru al celor două părți în februarie.

Acest lucru le-ar oferi familiilor Porsche și Piech, care controlează Porsche SE, o minoritate de blocare – un pas care le-ar spori impulsul pentru un control mai mare asupra producătorului de automobile care a fost fondat de strămoșul lor Ferdinand Porsche, în 1931.

Porsche SE, care deține 31,4% din Volkswagen și deține 53,3% din drepturile de vot, a confirmat întâlnirea de luni într-o declarație separată, adăugând că lansarea listării a fost încă supusă evoluțiilor pieței și discuțiilor ulterioare ale consiliului de administrație.

Conform acordului-cadru încheiat în februarie, 25% din acțiunile preferențiale vor fi vândute pe piața liberă, egal cu doar 12,5% din capitalul total al Porsche.

Chiar și asta ar putea strânge până la 10,6 miliarde de euro (10,55 miliarde de dolari) dacă evaluarea mărcii ajunge la nivelul superior al estimărilor investitorilor la aproximativ 85 de miliarde de euro, conform calculelor Reuters.

Acest lucru ar face listarea una dintre cele mai mari din istoria Germaniei și cea mai mare din Europa de la Enel SpA în 1999, potrivit datelor Refinitiv.

Acțiunile ordinare, care ar fi deținute exclusiv de Volkswagen și Porsche SE conform planurilor, nu ar fi listate public.

Unii investitori au pus la îndoială momentul debutului pe bursă care ar testa atractivitatea celui mai mare producător de automobile din Europa într-un moment în care evaluările companiilor de top s-au micșorat pe fondul instabilității războiului și al costurilor record ale energiei.

„Devine din ce în ce mai clar că familiile de acționari își pun interesele pe primul loc”, a declarat Henrik Schmidt, expert în guvernanță la investitorul Volkswagen DWS.

scroll to top