Închide

Contract semnat pentru extinderea plajei Costinești. Poate cu mai mult succes de public decât la Mamaia…

Avatar
Costinesti1

Foto: https://www.cazaretransilvania.ro/

Timp de citire: 2 minute

Contractul pentru lotul Costineşti în cadrul proiectului “Reducerea eroziunii costiere – Faza II” a fost semnat, au anunţat reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral (ABADL). În urma acestor lucrări în staţiune vor apărea 16 hectare de plajă nouă. Lucrări de acest tip au fost finalizate la Mamaia și sunt în curs la Eforie.

Reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral au transmis vineri, printr-un comunicat de presă, că a fost semnat cel de-al nouălea contract din cele 11 din cadrul proiectului de reducere a eroziunii costiere.

“Lotul 6 – Costineşti este al IX –lea contract semnat din cele 11 ce a fost atribuit în cadrul proiectului cu finanţare europeană. Costineşti este următoare zonă în care se vor desfăşura lucrările esenţiale pentru combaterea eroziunii costiere. În urma licitaţiei contractul a fost câştigat de compania olandeză Van Oord, care are peste 150 de ani de experienţă în construcţii hidrotehnice marine”,

se arată în comunicat.

Sursa citată menţionează că ABADL a încheiat cu aceeaşi societate contractele pentru lucrările ce vor fi executate pentru: Lotul 5 – Eforie, Lotul 7 – Olimp, Lotul 8 – Jupiter – Neptun şi Lotul 9 – Balta Mangalia – Venus – Aurora.

“Lucrările din cadrul Lotului 6 – Costineşti nu sunt doar o investiţie în infrastructură, ci şi un angajament pentru protejarea mediului înconjurător. Prin aceste lucrări inginereşti, ne propunem să protejăm şi să reabilităm litoralul românesc, să reducem pagubele provocate de fenomenele naturale şi să conservăm biodiversitatea marină”,

au mai precizat reprezentanţii ABADL, citați de news.ro.

Lucrările de protecţie costieră prevăzute pentru Lotul 6 – Costineşti constau în:  îndepărtarea structurilor costiere existente; execuţia de structuri costiere noi conectate cu ţărmul; reînnisipare plajă -16 hectare de plajă nouă; schemă de protecţie costieră pe o lungime a ţărmului de 2550 metri liniari; recife populate cu specia Pholas Dactylus – 28.800 mp; implantare cu Zostera Noltii – 49.550 mp; implantare cu Cystoseira Barbata – 31.650 mp.

Aceste lucrări oferă o protecţie împotriva eroziunii pe o perioadă de 50 de ani, au precizat specialiştii ABADL.

Lotul 6 – Costineşti face parte din proiectul “Reducerea eroziunii costiere Faza II (2014-2020)”, care include şi alte zece zone importante de-a lungul litoralului românesc.

Extinderea plajei din Mamaia cu peste 50 de hectare a fost aspru criticată de turiști și operatorii din turism pentru că distanța până la apă ar fi acum prea mare, iar nisipul ar fi prea tare.

scroll to top