Închide

Controverse în orașul gastronomiei | Meniu unic fără carne impus școlilor de Primăria Lyon

Avatar
School Lunch Menu 1 01

Foto: Karen Le Billon

Primăria din Lyon a impus tuturor celor 206 de școli din orașul francez să ofere meniuri unice elevilor, pentru a grăbi servirea copiilor și a respecta, în același timp, măsurile de distanțare socială.

Publicația Le Figaro scrie că măsura a fost anunțată printr-un email trimis pe 15 februarie 2021. Asistentul responsabil cu Educaţia, Stéphanie Léger, anunţa “lejer” înfiinţarea unui „meniu unic fără carne pentru a putea servi mai repede elevii”.

„Noul protocol de sănătate impune o distanţă de doi metri. Meniul unic ne va permite să grăbim serviciul şi astfel să putem permite servirea tuturor copiilor”, a explicat Stéphanie Léger. Acest meniu va fi servit de luni până cel puţin la sărbătorile de Paşte. Pentru a se potrivi gustului celui mai mare număr de elevi, am decis să scoatem carnea”, a adăugat alesul, reamintind că „acesta nu este un meniu vegetarian”, deoarece peştele sau ouăle vor continua să fie servite în cele 206 de şcoli din oraş.

Pe de altă parte, conservatorii din Lyon au luat foc la o asemenea inițiativă venită din partea Primăriei celui mai galonat oraș francez în materie de alimentație și gastronomie.

„Acest meniu care lasă elevii fără posibilitatea de a alege este absolut inadmisibil. În oraşul gastronomiei, majoritatea ecologistă (de stânga) profită de criza sanitară pentru a adopta măsuri ideologice fără nicio consultare”, a declarat indignat Étienne Blanc, preşedintele grupului conservatorilor şi fost candidat la primăria din Lyon.

În timpul campaniei, primarul Grégory Doucet şi-a luat angajamentul de a oferi un meniu vegetarian la alegere în fiecare zi a săptămânii în şcoli. Măsura ar putea fi pusă în aplicare „în cursul anului 2022”, potrivit lui Stéphanie Léger.

scroll to top