Închide

Cotațiile aluminiului și nichelului cresc accelerat, în așteptarea anunțului noilor sancțiuni SUA pentru Rusia

Avatar
plant, aluminium, production

Fotografie de homw pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a anunțat că intenționează să anunțe vineri un pachet ”consistent” de sancțiuni împotriva Rusiei, în urma decesului în închisoare al liderului opoziției ruse, Alexei Navalnîi. În acest context, piața așteaptă posibile tulburări majore pe piața unora dintre cele mai importante metale din industria globală, aluminiul și nichelul, cotațiile acestora crescând rapid la puțin timp după anunțul lui Biden, scrie Bloomberg.

Prețurile aluminiului la Bursa de Metale din Londra au crescut cu până la 1,8%, în timp ce nichelul s-a apreciat cu până la 1,3%, imediat după declarațiile lui Biden făcute marți seara în fața reporterilor acreditați la Casa Albă.

Biden nu a precizat în mod clar sectoarele economice vizate de viitoarele sancțiuni, însă traderii de metale anticipează posibile noi restricții în privința metalelor de proveniență rusească, după la finalul anului trecut Marea Britanie a luat măsura de a interzice persoanelor și entităților comerciale britanice să comercializeze metale rusești în mod fizic, inclusiv aluminiu, cupru și nichel.

La acea vreme, Marea Britanie a sugerat și posibilitatea unei acțiuni coordonate cu partenerii internaționali.

Până la decizia britanicilor, metalele rusești scăpaseră, în mare măsură, de sancțiunile impuse de occidentali Rusiei.

Purtătorul de cuvânt de la Casa Albă, John Kirby, a declarat tot marți, într-un briefing de presă, că sancțiunile vor fi concepute ”pentru a trage Rusia la răspundere pentru toate cele întâmplate cu domnul Navalnîi”.

De asemenea, consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a declarat că ”pachetul substanțial” de sancțiuni financiare va acoperi ”diferitele elemente ale complexului militar-industrial al Rusiei, precum și diverse surse de venituri pentru economia rusă” care alimentează ”mașina de război” și ”represiunea pusă la cale de președintele Vladimir Putin”.

Merită menționat că trendul cotațiilor pentru aluminiu și nichel era contrar, până la declarațiile de marți ale lui Joe Biden. Astfel, marți dimineața aluminiul scăzuse la un minim al ultimelor patru săptămâni, în timp ce nichelul a suferit, la rândul său, deprecieri, pe fondul incertitudinilor care persistă cu privire la cererea globală.

scroll to top