Închide

Un studiu al organizației Salvați Copiii arată date îngrijorătoare privind munca copiilor

Avatar
child labor, car mechanic, cars

Fotografie de suvajit pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Aproximativ 336.000 de copii cu vârste cuprinse între 7-15 ani (6,8%) au avut o experiență de muncă, în timp ce 58.000 (27,8%) de adolescenți cu vârste între 14-15 ani spun că au făcut o muncă care le afectează școlarizarea și bunăstarea psihofizică, potrivit sondajului “Nu este o joacă”, realizat de Salvați Copiii, citat de Euractiv.

Sondajul a fost prezentat în cadrul unui eveniment organizat marți la Roma, în prezența, printre alții, a ministrului Muncii și Politicilor Sociale, Marina Elvira Calderone.

“Pentru mulți băieți și fete din Italia, intrarea în lumea muncii prea devreme, înainte de vârsta permisă, afectează negativ creșterea și continuitatea educațională, alimentând fenomenul de părăsire timpurie a școlii”, a declarat Claudio Tesauro, președinte al organizației Salvați Copiii.

Vârsta legală de muncă în Italia este de 16 ani, după ce a fost îndeplinită școlarizarea obligatorie.

“Aceștia sunt copii care riscă să se încurce în cercul vicios al sărăciei educaționale, cu repercusiuni grele asupra vieții de adult”, a adăugat el.

Institutul Național de Statistică din Italia (ISTAT) confirmă că, în 2021, aproape 13% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani au ieșit din sistemul de educație și formare fără o diplomă sau o calificare. Media europeană este de 9,7%.

Potrivit raportului “În căutarea timpului pierdut” al organizației Salvați Copiii, în 2021, 23,1% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani din Italia au ieșit din orice traseu de muncă, educație sau formare. Numărul așa-numiților “Neet” – Not in Education, Employment or Training – este cel mai mare din Uniunea Europeană, mai mult decât dublu față de cel din Franța și Germania.

Sectoarele de muncă afectate de acest fenomen sunt alimentația publică (25,9%), vânzările cu amănuntul în magazine și întreprinderi (16,2%), munca în mediul rural (9,2%) sau pe șantierele de construcții (7,8%) și munca de îngrijire cu continuitate a fraților, surorilor sau rudelor (7,3%). La această listă se adaugă munca online (5,7%): realizarea de conținuturi de jocuri sociale sau video, revânzarea de îmbrăcăminte de modă sau tehnologie.

Datele arată că există o corelație puternică între experiențele de muncă timpurii și implicarea în circuitul infracțional. Aproximativ 40% dintre minorii și tinerii luați în îngrijire de serviciile de justiție pentru minori lucrau înainte de a avea vârsta legală. Dintre aceștia, mai mult de unul din zece a început să muncească la vârsta de 11 ani sau mai devreme, iar peste 60% s-au angajat în activități care au fost dăunătoare pentru dezvoltarea și bunăstarea lor fizică și mentală.

“Într-un anotimp de criză economică și de creștere puternică a sărăciei în rândul copiilor, riscul este că, în lipsa unei intervenții, situația s-ar putea înrăutăți și mai mult”, a declarat Raffaela Milano, directorul programului Italia-UE al organizației Salvați Copiii, care a solicitat o acțiune instituțională coordonată pentru a aborda fenomenul. “Este nevoie de o intervenție directă, pornind de la teritoriile cele mai defavorizate, pentru a consolida rețelele de monitorizare, de susținere a traseelor educaționale și de formare și de luptă împotriva sărăciei economice și educaționale, cu o acțiune sinergică a instituțiilor și a tuturor actorilor sociali și economici”, a adăugat Milano.

scroll to top