Închide

CR7 se pregătește să plece de la Torino. Care va fi moștenirea economică a lui la Juventus?

Avatar
Cr7

Cristiano Ronaldo în tricoul lui Juventus Torino. Sursa foto: Eurosport.

Timp de citire: 2 minute

 

UPDATE: Cristiano Ronaldo a semnat cu rivala Manchester United.

După entuziasmul văzut la burse în 2018, când Cristiano Ronaldo a ajuns în Italia pentru a îmbrăca tricoul lui Juventus Torino, cei doi ani petrecuți de el la fosta campioană a Italiei nu s-a dovedit a fi, în cele din urmă, un impuls pe termen lung pentru prețul acțiunilor Juventus Football Club S.p.A, compania care administrează clubul și care este listat la bursă, scrie Bloomberg.

Superstarul portughez, în vârstă de 36 de ani, este în discuții pentru a se alătura lui Manchester City, trupa antrenată acum de fostul său mare rival de pe vremea când era liderul Realului din Madrid.

În ce privește impactul său asupra acțiunilor celor de la Juventus, acesta pare nesemnificativ – cel puțin din perspectiva unui trader la burse. Acțiunile clubului de fotbal italian au crescut cu aproximativ 30% de când au apărut știrile despre venirea sa din 2018, cam la fel ca ansamblul pieței europene în această perioadă, cel puțin raportat la indicele STOXX Europe 600.

Cu siguranță, cea mai mare parte a scăderii la bursă a lui Juventus de anul trecut, 35%, a fost cauzată de apariția pandemiei, care a scos din încasările clubului vânzările de bilete, dar și de alte produse publicitare sau vândute la stadion în zilele meciurilor. Însă acțiunile clubului se aflau deja pe o traiectorie descendentă, înainte de izbucnirea pandemiei, la începutului anului trecut.

Pentru tranzacțiile pe termen scurt, Ronaldo le-a oferit investitorilor șansa unor câștiguri mari. Entuziasmul apărut la semnarea lui, pentru 100 de milioane de euro, de la Real Madrid, a făcut ca acțiunile lui Juventus să crească cu aproximativ 150% în primul an.

Posesorul celui mai urmărit cont de pe Instagram a stimulat vânzarea a mai bine de jumătate de milion de tricouri în primele 24 de ore de după sosirea sa la Torino, în iulie 2018, potrivit știrilor din presa de la acea vreme. Tot atunci, Juventus a reușit să convingă și mai mulți sponsori care s-au alăturat grupării piemonteze, printre cele mai importante contracte fiind cel semnat cu divizia italiană a grupului de asigurări Allianz.

Însă dezamăgirile din plan fotbalistic s-au cam ținut lanț. Echipa nu a reușit să aducă la Torino trofeul Ligii Campionilor, atât de dorit de fanii și de proprietarii săi, familia miliardară Agnelli. Asta în ciuda faptului că Ronaldo a devenit primul jucător care a marcat peste 100 de goluri pentru clubul din Torino în primele sale trei sezoane la echipă.

Poate o problemă și mai mare era salariul său anual, estimat la 30 de milioane de euro. Compania franceză de brokeraj Kepler Cheuvreux SA a avertizat anul trecut că Juventus va raporta probabil pierderi anuale nete, atâta vreme cât Ronaldo va fi jucătorul echipei.

După apariția știrii despre posibila plecare a portughezului la Manchester City, acțiunile lui Juventus au crescut cu până la 4,2% în ședința de vineri. Știrile din presa engleză susțin că gruparea torineză ar putea să primească de la campioana Angliei o sumă aproximativă de până la 30 de milioane de euro pentru transferul superstarului.

scroll to top