Închide

Crăciunul 2023, mai scump cu peste 20% decât precedentul. Unde sunt cele mai mari creșteri?

Avatar
Craciun In Familie Masa

Foto: superbebe.ro

Timp de citire: 2 minute

Coșul cu alimente va fi mai scump cu 20% în 2023 față de anul precedent. Prețurile cele mai mari se înregistrează la alimentele și produsele tradiționale, dar în special la carnea de porc. Producătorii susțin că cheltuielile tot mai mari și schimbările guvernamentale au contribuit la aceste majorări.

Produsele tradiționale, precum șoriciul, au ajuns la prețuri de 200 de lei pe kilogram, iar lebărul, tobă și caltaboșul se vând acum cu între 40 și 60 de lei pe kilogram. Consumatorii se văd nevoiți să ajusteze bugetele sau să cumpere mai puțin pentru masa festivă.

Carcasa de porc și pulpa au înregistrat creșteri semnificative. Prețurile cărnii de porc au cunoscut o creștere de 5%, iar carcasa de porc a ajuns de la 11 la 16 lei pe kilogram. Pulpa de porc a costă 28 de lei pe kilogram.

Creșterea prețului la ceapă, care a ajuns să fie mai scumpă decât carnea de pui sau de vită, este o altă provocare. Autoritățile anunță permise de import pentru a aduce în țară 21.000 de tone de ceapă până la sfârșitul anului 2023 pentru a asigura aprovizionarea și a stabiliza prețurile.

Pe lângă carne, legumele, brânzeturile și ciocolata au înregistrat creșteri de 10-15%, conform B1 TV.

Calculând în funcție de creșterile semnificative de prețuri la produsele tradiționale și carnea de porc, precum și la alte alimente de bază, se estimează că un coș de cumpărături pentru Crăciun în 2023 va costa cu aproximativ 200-300 de lei mai mult decât în anul precedent, adică în jur de 500 de lei.

Anul 2024 aduce nu doar creșteri de prețuri, ci și noi taxe și impozite. Produsele mai sănătoase, BIO și tradiționale, vor avea un TVA crescut de la 5% la 9%.

scroll to top