Închide

Cristian Popa, BNR: Nu vedem recesiune, mai degrabă o reducere accelerată a ritmului de creștere

Avatar
european union, corporate tax makeover, currency exchange rates

Fotografie de PhotoMIX-Company pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Cristian Popa, membru în consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR), este de părere că ratele dobânzii de politică monetară nu vor scădea curând, dar dobânzile ca ROBOR deja scad, ca urmare a normalizării lichidităţii din piaţă.

BNR a menţinut la şedinţa de politică monetară din februarie dobânda-cheie la 7%.

„În trimestrul trei al acestui an, ar trebui să vedem inflaţia la o cifră în România. Nu cred că ratele-cheie vor scădea prea curând. Când vorbim de dobânzile de piaţă, acolo se observă normalizarea lichidităţii, care este factorul principal din spatele evoluţiei ROBOR, care scade“, a spus Cristian Popa, potrivit SpotMedia.

Declaraţiile sale au fost făcute la conferinţa Deloitte CFO Summit, aflată la ediţia a patra în 2023. Cristian Popa a fost invitatul special al evenimentului.

El a vorbit despre evoluţia recentă a inflaţiei, despre creşterea economică şi evoluţia dobânzilor şi a cursului de schimb.

„Situaţia este că atunci când cursul se apreciază, este considerat ca evoluţie pozitivă. Însă, când ai deficit de cont curent atât de mare, bineînţeles că această apreciere nu este neapărat de lăudat. Poate fi o preocupare, aş spune că trebuie atenţie. Cum prea multă depreciere strică, s-ar putea şi ca prea multă apreciere să strice“, a adăugat Cristian Popa.

În ceea ce priveşte evoluţia economiei României, banca centrală nu vede o recesiune, ci mai degrabă o încetinire destul de puternică a creşterii, un scenariu de tipul „soft landing“ – aterizare uşoară.

„Nu vedem recesiune. Vedem mai degrabă un scenariu de reducere accelerată a ritmului de creştere. Vedem de asemenea că piaţa muncii este tensionată.“

scroll to top