Închide

Cristina Prună: Fără gazele din Marea Neagră, nu vom putea realiza tranziția energetică

Avatar
Sea sky ocean platform

Fotografie de Jan-Rune Smenes Reite pe Pexels

Timp de citire: 4 minute

Atingerea obiectivelor climatice și de mediu stabilite cu Comisia Europeană pentru anii 2030, respectiv 2050, nu se poate face fără folosirea în mixul energetic a gazelor din Marea Neagră, a declarat Cristina Prună, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, în cadrul conferinței de specialitate “Energia în priză”, organizată de ziarul Bursa.

“Tranziţia energetică nu se poate face fără exploatarea gazelor din Marea Neagră şi de aceea e necesară modificarea rapidă a legii offshore, în următoarele două luni. Ştim că există o modificare a legii la Ministerul Energiei şi această lege trebuie susţinută de toate partidele parlamentare. Această lege, pentru a nu da naştere la teorii conspiraţioniste, trebuie să fie documentată, să includă cifre şi să fie explicată de Ministerul Energiei în Parlament, alături de Ministerul Finanţelor, pentru ca toată lumea să înţeleagă ce câştigă România din redevenţe şi fondurile suplimentare”, a spus Cristina Prună.

În legătură cu procesul legislativ, vicepreședintele Camerei Deputaților a pledat pentru accelerarea acestuia, făcând apel la colegii parlamentari și la partidele aflate la guvernare în acest sens.

”Nu este normal, ca de la nivelul Guvernului să ne uităm la North Stream 2 şi să ne temem de o creştere a preţului la gaze, atâta timp cât avem resursele din Marea Neagră pe care nu le exploatăm din cauza unei legi care trebuie modificată şi a fostei OUG 114/2018. Stăm pe nişte resurse, dar dacă nu le exploatăm şi nu le valorificăm, nu vom reuşi să atingem ţintele propuse. Cred că până la sfârşitul acestei sesiuni parlamentare – în luna decembrie – modificarea legii off-shore poate trece de Parlament. Orice întârziere ne va costa atât timp cât preţul tranziţiei energetice este suportat de consumatori”, a declarat Cristina Prună.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor a amintit că sistemul energetic traversează, în momentul de faţă, o fază acută a unor probleme cronice care au tot trenat de-a lungul timpului şi care au dus la lipsa de investiţii. Domnia sa susţine că suntem într-un context complicat, al politicilor europene, al Pactului Verde european, al pachetului “Fit for 55%”, care este în dezbatere şi a fost lansat în urmă cu câteva luni, şi toate aceste politici se reflectă în faptul că consumatorii vor plăti preţul poluării, adică preţul acelor certificate de carbon care vor deveni din ce în ce mai scumpe.

“La această situaţie există două tipuri de soluţii – pe termen scurt şi pe termen mediu şi lung – pentru atenuarea creşterii de preţuri şi problemelor sistemice, la nivelul sectorului. Pe termen scurt le-aţi văzut cu toţii: legea consumatorului vulnerabil, care într-un final a fost adoptată. Eu am spus de-a lungul timpului că ea ar fi trebuit dată odată cu prima liberalizare, a pieţei de gaze naturale, de la 1 iulie 2020. Nu a fost dată atunci, nici la 1 ianuarie 2021 când a fost a doua liberalizare, a pieţei la energie electrică, deşi se putea aproba prin ordonanţă de urgenţă. De cealaltă parte, am văzut ieri această schemă de compensare a facturilor, care este încă în dezbatere publică şi care este necesară pentru sprijinirea consumatorilor ca să facă faţă acestor creşteri ale facturilor de energie. Dar trebuie să ne asigurăm că această schemă este funcţională, că va fi aprobată de Comisia Europeană şi că nu creăm birocraţie suplimentară. Abordarea din punctul meu de vedere ar fi fost să acţionăm asupra fiscalităţii salariilor care ar fi ajutat în mod direct consumatorii şi aici mă refer la reducerea taxelor pe salariile oamenilor şi apoi să corelăm cu legea consumatorului vulnerabil pentru alte categorii, cum ar fi pensionarii”, a afirmat Cristina Prună.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor s-a referit şi la plafonarea preţurilor la energie, idee vehiculată în ultimele zile de parlamentarii PSD şi de cei ai AUR.

“Plafonarea preţurilor energiei este o soluţie sau o idee care poate apărea atractivă, este şi populistă, dar din punctul meu de vedere nu este o idee bună, pentru că am tot văzut asta întâmplându-se – am făcut un pas înainte înspre liberalizare, după care au urmat doi paşi înapoi şi ne-am întors din frica aceasta a creşterii preţurilor. De fapt, plafonarea înseamnă că nu mai stimulezi sectorul să se ducă în direcţia investiţiilor. De fapt acesta este cauza principală a creşterii preţurilor de astăzi şi dacă nu acţionăm la nivelul sectorului ca să creăm cadrul în care să aibă loc investiţii, evident că, pe termen mediu şi lung, lucrurile nu se vor schimba, pentru că vom continua să plătim acele ineficienţe ale unor companii care se bazează în mare parte pe combustibili fosili care devin din ce în ce mai scumpi. Liberalizarea a fost făcută cu o oarecare dificultate în România, dar numai ea ne garantează că vom construi o piaţă funcţională şi că vom vedea acele investiţii la care ne tot uităm, spunem că avem potenţial, dar ele nu se întâmplă”, a spus Cristina Prună.

Ea a menţionat că, pe termen mediu şi lung, este nevoie de acţiune la nivelul Parlamentului şi Guvernului pentru modificarea legislaţiei şi crearea cadrului pentru ca toţi banii europeni alocaţi pentru perioada 2021-2027 să poată să fie accesaţi.

“Fondul de modernizare înseamnă 10 miliarde euro ce trebuie cheltuiţi până în anul 2030 şi avem nevoie urgentă de această schemă care să creeze cadrul pentru ca firmele să aplice şi să acceseze aceşti bani. Din păcate, am ratat nişte termene. Am fi putut deja să accesăm primii bani din acest fond, dar trebuie să ne mobilizăm pentru a face cât mai rapid acest lucru. Apoi, avem nevoie de predictibilitate fiscală şi legislativă şi aceste modificări legislative trebuie să vină cât mai repede în Parlament pentru că investitorii au nevoie de predictibilitate legislativă. Eliminarea monopolului OPCOM e în dezbatere publică şi trebuie adoptată cât mai repede în Parlament”, a concluzionat Cristina Prună.

scroll to top