Merkel și Macron acuză Grecia că periclitează controlul pandemiei în Europa
Liderii Germaniei și Franței, Angela Merkel și Emmanuel Macron, au criticat aspru Grecia, dar și alte țări ale Uniunii Europene dependente de industria turistică, pentru faptul că acceptă intrarea pe teritoriul lor a turiștilor care au fost imunizați cu vaccinurile chinezești și rusești, despre care se crede că sunt mai puțin eficiente decât cele aprobate de autoritățile de profil din UE, dând semnalul unor posibile noi restricții de călătorie înaintea sezonului estival, scrie Bloomberg.
În timpul summit-ului liderilor UE ținut în spatele ușilor închise la Bruxelles, Angela Merkel a spus că state membre precum Grecia și-au deschis granițele pentru turiști inoculați împotriva COVID-19 cu vaccinul rusesc Sputnik V, deși acesta nu a fost aprobat de Agenția Europeană pentru Medicamente, iar eficacitatea acestuia împotriva variantei Delta a SARS-CoV-2, apărută pentru prima dată în India, rămâne încă neclară.
Acești turiști se pot deplasa liber în interiorul UE, a atras atenția Merkel, conform relatărilor a doi oficiali familiari cu conversația, care au preferat să își păstreze anonimatul.
Grecia și Cipru au eliminat cerințele de carantinare a călătorilor vaccinați, inclusiv pentru cei care au fost imunizați cu vaccinul rusesc Sputnik V și cu cel chinezesc dezvoltat de Sinopharm.
Comentariile cancelarului german vin în contextul în care Berlinul și alte capitale ale UE și-au exprimat îngrijorarea cu privire la răspândirea variantei mai infecțioase a coronavirusului care ar putea declanșa un nou val de spitalizări și decese, în contextul în care unele țări membre ale blocului comunitar se grăbesc să își redeschidă turismul pentru a da un imbold economiilor puternic afectate de pandemie.
Întrebat despre comentariile lui Merkel, un oficial grec a declarat că majoritatea liderilor au adoptat o abordare mai pragmatică, recunoscând însă că varianta Delta s-a răspândit deja și în UE și că nu există niciun motiv de entuziasm exagerat grație reluării călătoriilor.
Președintele francez Emmanuel Macron a susținut-o la rândul său pe Merkel, ambii discutând despre posibilitatea unei noi interdicții generale privind călătoriile din țările în care varianta Delta a coronavirusului se răspândește necontrolat, comentariu care a fost interpretat ca făcând referire la Marea Britanie, țară în care această tulpină a SARS-CoV-2 a devenit dominantă.
În plenul parlamentului german, cancelarul Angela Merkel a promis în această săptămână că va ridica problema regimurilor de frontieră ale unor state membre UE, mai ales în ceea ce privește regulile stabilite de acestea pentru țările din afara blocului comunitar.
”Nici chiar acum, statele membre nu reușesc să se coordoneze în ceea ce privește intrările din terțe țări, în special din zone cu variante diverse ale virusului, într-o manieră adecvată”, le-a spus aceasta legiuitorilor germani.
Liderii europeni au convenit că este nevoie de accelerarea campaniei de vaccinare și că granițele interne și externe ale blocului comunitar ar trebui redeschise precaut și într-o manieră coordonată, îndemnând totodată la adoptarea rapidă și coerentă a certificatului digital Covid al UE.
Totuși,în cadrul UE există tot mai multe îngrijorări că nu toate persoanele au fost vaccinate la același standard de eficacitate și că blocul comunitar s-ar putea confrunta cu o nouă creștere vertiginoasă a numărului de infecții, a relatat pentru Bloomberg unul dintre diplomații familiari cu discuțiile de la summit.
Merkel le-a mai spus liderilor europeni că răspândirea variantelor mutante ale SARS-CoV-2 ar putea însemna că încă de la începutul toamnei statele membre ar putea să trebuiască să fie pregătite pentru noi inoculări, cu o a treia doză de vaccin.