Închide

Criza globală de chip-uri | ”Până să ne fie bine, ne va fi mai rău!”, avertizează șeful Intel

Avatar
Circuit Board, Mother Board

Fotografie de Michael Dziedzic pe Unsplash

Timp de citire: 3 minute

Pat Gelsinger, directorul executiv al unuia dintre liderii mondiali ai producției de procesoare, Intel Corp., a estimat că penuria de semiconductori care afectează o sumedenie de domenii industriale de vârf, de la industria electronică, a bunurilor de folosință îndelungată, la cea constructoare de automobile, va crește în intensitate în a doua jumătate a acestui an, înainte de a începe să se îndrepte spre o rezolvare, cel mai devreme anul viitor, potrivit unor declarații citate de Bloomberg.

”Nu mă aștept ca industria chip-urilor să revină la o situație normală până în 2023. Pentru numeroase industrii, până să fie bine, va fi mai rău”, a spus el într-un interviu.

Redresarea economiilor mondiale după criza provocată de pandemie a provocat o creștere uriașă a cererii de componente electronice care stau la baza producției tuturor echipamentelor electronice moderne. Restricțiile sanitare și modificările felului în care o mare parte a populației active a lumii își desfășoară acum activitatea au accelerat trecerea la sistemele digitale, iar aceste schimbări au pus o și mai mare presiune pe industria semiconductorilor, care nu a mai reușit să țină pasul cu fluxul de comenzi.

Marea majoritate a vânzărilor companiei Intel, cel mai mare producător de procesoare din lume, provine din segmentul de procesoare care echipează computerele personale și serverele.

Gelsinger a mai declarat că situația Intel este mai bună decât a altor companii din domeniu, întrucât deține și operează mai multe fabrici de semiconductori, spre deosebire de rivalii care sunt dependenți de livrările din partea furnizorilor externi.

Pe termen mai lung, industria chip-urilor este poziționată bine pe o tendință de creștere, prognozează Gelsinger.

În următorul deceniu, utilizările tot mai extinse ale semiconductorilor – inclusiv pentru sistemele de telefonie 5G, vehicule electrice și noi aplicații ale inteligenței artificiale – vor conduce la o cerere robustă, a spus el.

CEO-ul Intel este unul dintre liderii industriei care susțin că boom-ul actual al cererii de chip-uri este mai mult decât o criză de aprovizionare de scurtă durată, ci mai degrabă un episod care anunță alte crize ciclice în industria de profil. Există însă și alte voci care nu anticipează o creștere a industriei globale de profil cu mai mult de 5% pe an, așa cum sugerează Gelsinger.

Hock Tan, CEO-ul companiei Broadcom, a declarat la începutul acestei luni că actuala criză de aprovizionare nu vine pe fondul unei tendințe de creștere explozive a industriei despre care vorbește Gelsinger. În timp ce compania sa a înregistrat o creștere de 15% a vânzărilor în ultimul trimestru pentru care există date (primul trimestru al acestui an), Tan a spus că, în principiu, industria chip-urilor este una matură, care va reveni la o creștere mai temperată pe termen mediu.

Importanța semiconductorilor pentru economia mondială a devenit o temă de prim plan în ultimii ani, în special în urma războiului comercial dintre SUA și China. De asemenea, impactul pandemiei asupra lanțului global de aprovizionare și timpii mai mari de livrare a produselor cauzează în prezent lipse de stocuri în fabricile care produc de la camioane la console de jocuri.

Companiile americane domină industria electronică în materie de vânzări și valoare adăugată. Totuși, producția componentelor electronice, fără de care produsele finite nu pot exista, s-a mutat preponderent în Asia, unde Taiwan Semiconductor Manufacturing și coreenii de la Samsung Electronics au devenit principalii furnizori globali.

Gelsinger, care a preluat funcția de CEO la Intel în luna februarie, s-a angajat să repună compania în fruntea clasamentul mondial al producției de procesoare de computere.

O mișcare strategică pe care o are în vedere implică punerea la dispoziția altor producători de componente și produse finite a chip-urilor produse de Intel. Chiar ajutându-i direct pe unii dintre rivali, Gelsinger intenționează să slăbească forța marilor producători asiatici, inclusiv prin investiții masive în construcția de fabrici noi.

scroll to top