Închide

Armata americană cumpără fructe de mare japoneze pentru a contracara interdicția din partea Chinei

Avatar
prawns, steamed, seafood

Fotografie de cegoh pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Statele Unite au început să cumpere fructe de mare japoneze pentru a-și aproviziona armata din această țară, ca răspuns la interdicția impusă de China asupra acestor produse după ce Tokyo a eliberat în mare apa tratată de la centrala nucleară Fukushima, aflată în stare de avarie, potrivit Reuters.

Dezvăluind inițiativa într-un interviu acordat luni agenției Reuters, ambasadorul SUA în Japonia, Rahm Emanuel, a declarat că Washingtonul ar trebui să analizeze, de asemenea, în mod mai larg, cum ar putea contribui la compensarea interdicției impuse de China, despre care a spus că face parte din “războaiele economice” ale acesteia.

China, care a fost cel mai mare cumpărător de fructe de mare japoneze, spune că interdicția sa se datorează temerilor legate de siguranța alimentară.

Organismul de supraveghere nucleară al ONU a garantat pentru siguranța eliberării apei care a început în august de la centrala distrusă de un tsunami din 2011. Miniștrii comerțului din G7 au cerut duminică abrogarea imediată a interdicțiilor privind alimentele japoneze.

“Va fi un contract pe termen lung între forțele armate americane și pescăriile și cooperativele de aici, din Japonia”, a declarat Emanuel. “Cea mai bună modalitate pe care am dovedit-o în toate cazurile de a uza într-un fel de coerciție economică a Chinei este să venim în ajutorul și asistența țării sau industriei vizate”, a spus el.

Întrebat despre comentariile lui Emanuel în cadrul unei conferințe de presă de luni, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, a declarat: “responsabilitatea diplomaților este de a promova prietenia între țări, mai degrabă decât de a defăima alte țări și de a provoca probleme”.

Prima achiziție de fructe de mare de către SUA în cadrul acestui program implică puțin sub de o tonă metrică de scoici, o fracțiune infimă din cele peste 100.000 de tone de scoici pe care Japonia le-a exportat în China continentală anul trecut.

Emanuel a declarat că achizițiile – care vor hrăni soldații în cantine și la bordul navelor, și vor fi vândute în magazinele și restaurantele din bazele militare – vor crește în timp la toate tipurile de fructe de mare. Armata americană nu a cumpărat până acum fructe de mare locale în Japonia, a spus el.

SUA ar putea, de asemenea, să analizeze importurile sale globale de pește din Japonia și China, a spus el. De asemenea, SUA se află în discuții cu autoritățile japoneze pentru a ajuta la direcționarea scoicilor capturate la nivel local către procesatorii înregistrați în SUA.

Emanuel, care a fost șeful de cabinet al fostului președinte american Barack Obama la Casa Albă, a făcut în ultimele luni o serie de declarații tranșante cu privire la China, vizând diverse aspecte, inclusiv politicile sale economice, procesul decizional opac și tratamentul aplicat firmelor străine.

Aceste declarații au fost făcute în contextul în care oficiali americani de rang înalt, inclusiv secretarul de stat Antony Blinken, au vizitat Beijingul în încercarea de a trage o linie sub legăturile tensionate.

Întrebat dacă se consideră un șoim în ceea ce privește China, Emanuel a respins termenul și a spus că este un “realist”.

“Nu îl consider șovin, ci doar realist și onest. Poate că onestitatea este dureroasă, dar este onestă”, a spus el. “Sunt pentru stabilitate, înțelegere. Asta nu înseamnă că nu ești onest. Nu sunt contradictorii. Una dintre modalitățile prin care stabilești stabilitatea, este că ești capabil să fii sincer unul cu celălalt.”

El a spus că China se confruntă cu provocări economice majore, exacerbate de o conducere care intenționează să întoarcă spatele sistemelor internaționale.

“Tipul de perdant în această situație este tineretul din China. Aveți acum o situație în care 30% din tinerii chinezi, unul din trei, sunt șomeri. Aveți orașe mari cu locuințe neterminate… aveți municipalități importante care nu sunt capabile să plătească muncitorii din oraș. De ce? Pentru că China a luat o decizie politică de a întoarce spatele unui sistem în care beneficia.”

Cele mai recente date oficiale privind șomajul în rândul tinerilor din China, publicate în iulie, înainte ca Beijingul să anunțe că suspendă publicarea cifrelor, arătau că acesta a sărit la un nivel record de 21,3%.

Emanuel a declarat că urmărește, de asemenea, modul în care conducerea Chinei răspunde la moartea recentă a fostului premier Li Keqiang, un reformist care a fost pus pe tușă de președintele Xi Jinping.

“Ceea ce este… interesant pentru mine, care cred că este revelator, este modul în care vor trata funeraliile sale și cum vor trata comentariile despre el”, a spus el. “Cred că există un fel de secțiune a Chinei care consideră că tipul de politici pe care le urmărea ca fiind cele mai bune din China. Dar asta este decizia Chinei”.

scroll to top