Criză în Ungaria? Asta nu oprește guvernul maghiar să investească în Transilvania
Ungaria traversează o perioadă de criză a prețurilor, inflația depășind și cele mai negre așteptări. Dar guvernul Ungariei sporește sprijinul educațional pentru maghiarii de peste granițe și se alătură lansării programului de autobuze școlare al Uniunii „Rákóczi” în localităţile din străinătate cu comunități maghiare, a anunţat Miklós Panyi, secretar de stat responsabil pentru strategii în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului Ungariei, miercuri, la Cluj-Napoca.
În cadrul unei conferinţe de presă susţinute în prezenţa experţilor maghiari în educaţie din Transilvania, Miklós Panyi a subliniat că declinul demografic caracteristic întregii Europe afectează puternic maghiarii din Bazinul Carpatic. Din cauza scăderii numărului copiilor, pentru maghiarii de peste graniţele Ungariei reprezintă o dificultate menţinerea instituţiilor de învăţământ maghiare şi accesul la învăţământ în limba lor maternă, iar guvernul maghiar trebuie să răspundă la aceste provocări.
“Un astfel de instrument poate fi sprijinirea unei reţele de autobuze şcolare, ceea ce ajută la accesul la educaţia în limba maternă maghiară”, a spus Miklós Panyi. Oficialul ungar a adăugat că acesta este un ajutor important atât pentru familiile maghiare şi comunităţile locale maghiare, cât şi pentru şcolile care astfel nu se află în pericol de desfiinţare, conform B1 TV.
Secretarul de stat a spus că guvernul maghiar se angajează să ofere sprijin celor care aleg școlile cu predare în limba maghiară. În cadrul programului, în 11 județe transilvănene, aproximativ 500 de elevi din sute de localități sunt transportați la cursurile a 34 de școli generale, a relatat Csongor Csáky.
În Transilvania, programul ar putea avea un succes cel puțin la fel de mare ca în Slovacia, unde ca urmare a acestui program, numărul copiilor înscriși în clasa I în școlile cu predare în limba maghiară a crescut cu 30%.
De ce spun ungurii că este necesar sprijinul comunităților maghiare?
Preşedintele uniunii a menționat că scopul programului este să ajute şcolile care se zbat pentru a-şi continua activitatea, astfel că acoperă toate cheltuielile de operare ale celor 36 de autobuze şcolare potrivite pentru a transporta câte 9 persoane. Autovehiculele au fost achiziţionate cu sprijinul guvernului maghiar şi au costat 501 milioane de forinţi.
“Orice sprijin şi orice program care ajută educaţia în limba maghiară este binevenit”, a declarat Zoltán Levente Nagy, preşedintele Fundaţiei pentru Şcoală.
Potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică din România, între 2012 şi 2021, în 15 judeţe din Transilvania, numărul elevilor din sistemul public a scăzut cu 10%, de la 1 050 000, la 940 000. Declinul poate fi observat atât la şcoala generală, cât şi la şcolile profesionale şi licee; problema afectează comunităţile maghiare într-o măsură mai mare decât afectează populaţia majoritară românească, a mai spus preşedintele fundaţiei.