Criza la britanici: pub-ul preferat al lui Jack Spintecătorul se vinde, ca să scape de faliment
Patru pub-uri londoneze operate de compania East London Pub Co., care a intrat în insolvență anul trecut, vor fi scoase la vânzare, pe fondul problemelor majore cu care se confruntă sectorul restaurantelor și barurilor din Marea Britanie în perioada de după izbucnirea pandemiei de Covid-19, acum aproape 4 ani, și continuată cu crizele multiple subsecvente. Pe listă apare și pub-ul despre care se crede că era frecventat de celebrul criminal în serie din secolul 19 cunoscut sub porecla de Jack Spintecătorul, scrie Bloomberg.
Cele patru localuri din Londra au fost puse la vânzare la pachet, la începutul acestei săptămâni.
Cel mai cunoscut dintre ele este The Ten Bells — pub-ul din estul Londrei despre care se crede că fusese frecventat de cel puțin două dintre victimele lui Jack Spintecătorul. Clădirea se află în centrul majorității tururilor ghidate care au drept obiect legenda celebrului criminal în serie, căpătându-și, la rândul său, un aer de legendă.
Celelalte trei pub-uri scoase la vânzare sunt The Gun din Spitalfields, The Saxon din Clapham și The Lock Tavern din Camden.
Compania de consultanță imobiliară Savills a fost desemnată să vândă activele în numele administratorilor, a declarat un purtător de cuvânt al companiei pentru Bloomberg.
În noiembrie anul trecut, compania Kroll LLC a fost mandatată să se ocupe de insolvența East London Pub Co., în calitate de administrator special.
”Asistăm la un eveniment extrem de rar – apariția pe piață a patru locații londoneze de acest calibru, toate situate într-un circuit turistic și de agrement extrem de atractiv și care produc un nivel excelent de venituri”, susține Ed Sandall, director la Savills.
Problema cu pub-urile londoneze este că după criza creată de pandemia de Covid-19, care a făcut ca toate pub-urile să fie închise luni bune la rând, relaxarea restricțiilor nu le-a readus clienții vechi. Activitatea pub-urilor s-a chinuit să-și revină la nivelurile de dinainte de pandemie, însă criza costului vieții a creat noi probleme potențialilor clienți, iar afacerile pub-urilor s-au trezit în fața unei noi situații delicate.
De pildă, băuturile alcoolice au crescut cu 10% anul trecut, cea mai mare creștere anuală înregistrată de la începutul anilor 1990, potrivit Oficiului Național de Statistică de la Londra.
Cei mai afectați au fost proprietarii de baruri din centrul capitalei britanice: principalii lor clienți erau angajați la companiile care își au sediile și birourile în zona centrală, însă mulți dintre aceștia nu se mai deplasează la locurile de muncă, ci muncesc de acasă.
Legenda celor zece clopote
Numele pub-ului The Ten Bells s-a schimbat de mai multe ori de-a lungul timpului. Înființat undeva la mijlocul secolului al 18-lea, localul și-a luat numele de la numărul de clopote care se aflau în clopotnița Christ Church Spitalfields din apropiere – fie că erau 8, 10 sau 12, la diferite momente din istoria sa.
Celebritatea și-a căpătat-o mai târziu, după apariția unor relatări despre povestea lui Jack Spintecătorul, care făceau o legătură dintre pub și două dintre victimele celebrului criminal, Annie Chapman și Mary Jane Kelly. Potrivit acestora, cu puțin timp înainte de a fi ucisă, Annie Chapman a fost clientă a pub-ului. În ce o privește pe a doua victimă, o prostituată locală cunoscută în epocă, relatările susțin că trotuarul din fața pub-ului era locul unde Mary Jane Kelly își racola clienții.
Între 1976 și 1988, pub-ul a fost numit chiar ”Jack the Ripper”, iar interiorul a fost redecorat, în consecință, pe această temă.
În cele din urmă, după mai bine de zece ani de proteste din partea mișcării ”Reclaim the Night”, care milita împotriva violenței publice și pentru siguranța fizică a femeilor din Marea Britanie, pub-ul a fost de acord să își schimbe numele, care celebra activitatea unui ucigaș de femei în serie.
Renumele pub-ului a prins și mai mult contur după ce a fost menționat în romanul grafic ”From Hell”, apărut în 1999, dedicat legendei lui Jack Spintecătorul. Romanul a fost o sursă de inspirație pentru filmul cu același titlu, din 2001, în care inspectorul Frederick Abberline, însărcinat cu rezolvarea cazurilor de crimă, jucat de Johnny Depp, se întâlnește cu Mary Jane Kelly – care avea să devină una dintre victimele criminalului.