Închide

Cu două săptămâni înaintea programatei greve generale, sindicatele din sănătate suspendă acțiunile de protest

Avatar
Protest Solidaritatea Sanitara

Sursa foto: Federația “Solidaritatea Sanitară” din România / Facebook.

Timp de citire: 2 minute

Federaţia ”Solidaritatea Sanitară” a anunțat suspendarea conflictul colectiv de muncă aflat în curs, acordând Guvernului termene stricte pentru onorarea obligaţiilor asumate. Potrivit unui comunicat al sindicaliștilor, conflictul colectiv de muncă va fi redeschis, dacă Guvernul României nu-şi îndeplineşte obligaţiile asumate.

Peste 3000 de persoane membri ai Federației ”Solidaritatea Sanitară” s-au adunat miercuri, la prânz, în fața Guvernului. Oamenii și-au exprimat nemulțumirea pentru că sporurile pe care le primesc se calculează în funcție de salariul de baza din 2018.

La finalul protestului, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că Guvernul a ajuns la o înțelegere cu sindicaliștii, urmând ca Guvernul să modifice Ordonanța 63/2023, aprobată pe data de 30 iunie și botezată de aceștia ”Ordonanța amăgirii”, care reglementează acordarea sporurilor salariale în sistem.

Potrivit calendarului anunțat de protestatari anterior, următoarele faze ale protestului ar fi fost o grevă de avertisment, pe 19 iulie, iar apoi declanșarea grevei generale, pe 27 iulie.

După anunțul de astăzi, etapele ulterioare ale protestelor sunt suspendate.

Mai jos, comunicatul integral al sindicatelor din sănătate:

Federația ”Solidaritatea Sanitară” suspendă conflictul colectiv de muncă, acordând Guvernului termene stricte pentru onorarea obligațiilor asumate
Având în vedere angajamentele asumate de Primul-ministru, Marcel Ciolacu, în numele Guvernul României, la negocierea din data de 12.07.2023 desfășurată cu reprezentanții Federației ”Solidaritatea Sanitară”, Consiliul de Coordonare al federației, întrunit joi, 13.07.2023, în ședință extraordinară, a decis suspendarea conflictului colectiv de muncă.

Conflictul colectiv de muncă va fi redeschis în situațiile în care Guvernul României nu-și îndeplinește următoarele obligații asumate:

  • Finalizarea negocierii contractului colectiv de muncă la nivel de sector de negociere Sănătate, cu includerea propunerilor Federației „Solidaritatea Sanitară” deja stabilite, încheierea și înregistrarea acestuia în termen de două săptămâni.
  • Finalizarea acordului cu Guvernul României cu punctele propuse și cele convenite, incluzând atât modificarea și completarea OUG nr. 63/2023 cât și punctele adiționale, până la sfârșitul lunii iulie 2023.
  • Transpunerea modificărilor și completărilor la OUG nr. 63/2023 astfel încât acestea să fie aplicabile la termenul deja prevăzut în acest act normativ.
  • Finalizarea proiectului legii salarizării, partea privitoare la Sănătate, incluzând ierarhia, principiile și regulile existente în forma inițială a proiectului negociat cu Ministerul Sănătății, până la sfârșitul lunii august 2023.
  • Stabilirea termenelor clare, convenite împreună, de aplicarea a noii legi a salarizării pentru angajații din Sănătate până la sfârșitul luni septembrie.

Suspendarea conflictului colectiv de muncă este condiționată de continuarea negocierilor pentru finalizarea punctelor amintite, la termenele stabilite.
Suspendarea conflictului colectiv de muncă nu este o ”demobilizare”, ci doar o retragere temporară în ”cazarmă”, acțiunile putând fi reluate rapid și cu mai mare amploare în caz de nevoie. Atenționăm guvernanții că neonorarea acestor obligații la termenele amintite va determina reluarea conflictului colectiv de muncă.

Suspendarea conflictului colectiv de muncă implică și suspendarea programului anunțat privind declanșarea grevei de avertisment și a grevei generale, acesta urmând să fie reprogramat în momentul reluării conflictului colectiv de muncă. De asemenea, suspendarea conflictului colectiv de muncă determină suspendarea celor două forme complementare de protest, respectiv

  • Demisia medicilor din contractele individuale de muncă aferente gărzilor suplimentare și
  • Protestul angajaților din Sănătate care asigură continuitatea serviciilor medicale/funcționării unității, acestea urmând să fie reluate automat în caz de redeschidere a conflictului colectiv de muncă.

Suspendarea conflictului colectiv de muncă implică însă continuarea și accentuarea acțiunilor de informare a angajaților din sănătate în privința situației existente și mai ales a proiectului legii salarizării, aceasta devenind cea mai importantă acțiune din această perioadă.

scroll to top