Închide

Cu jumătate de gură, CE propune un (fel de) plafon al prețului la gaze. Ideea nu mulțumește pe nimeni

Avatar
gas, flames, stove

Fotografie de piviso pe Pixabay

Timp de citire: 4 minute

După luni bune de așteptare, Comisia Europeană și-a prezentat marți mult-așteptata propunere de măsură în vederea limitării prețurilor excesive la gazele naturale. Propunerea nu pare să fi fost făcută cu multă convingere, ci, mai degrabă, la presiunea făcută de cancelariile europene, speriate de prețurile uriașe ale gazelor pe piețele interne și internaționale. Așa stând lucrurile, este lesne de înțeles de ce, chiar pusă pe masă într-un final, propunerea nu pare să suscite un murmur aprobator din partea statelor-membre. O decizie finală pe baza documentului Comisiei ar putea fi luată în această săptămână.

Așa-numitul ”mecanism de corecție a pieței” se va aplica principalului hub de comercializare a gazelor din UE, TTF-ul din capitala olandeză, Amsterdam, și are ca scop limitarea prețurilor excesive atunci când acestea nu au legătură cu creșterile prețurilor globale, arată Comisia Europeană, citată de publicația Euractiv.com.

”Rămânem expuși acestor creșteri periculoase ale prețurilor, care dăunează industriei europene și așează o povară grea asupra gospodăriilor europenilor. Până acum, ne-a lipsit un instrument din cutia noastră de unelte, cu care să abordăm aceste situații, cum ar fi cea la care am asistat în august, și asta este ceea ce ne propunem astăzi”, a declarat comisarul european pentru energie, Kadri Simson, referindu-se la momentul în care prețurile lunare în avans la TTF-ul olandez au crescut la peste 300 EUR pe MWh.

Dacă va fi aprobat de țările UE, plafonul va fi în vigoare timp de un an, iar mecanismul se va activa dacă sunt îndepliniți doi factori declanșatori:

  1. Dacă prețurile lunare în avans la TTF-ul olandez depășesc 275 EUR timp de două săptămâni și
  2. Dacă diferența dintre prețul TTF și prețul global al gazelor naturale lichefiate (GNL) este de 58 EUR sau mai mult.

Misiunea monitorizării piețelor îi va reveni Agenției Uniunii Europene pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare în domeniul Energiei – ACER.

Cum funcționează mecanismul?

Dacă criteriile menționate mai sus sunt îndeplinite, va fi publicată o notificare, iar mecanismul va fi activat prin împiedicarea tranzacționării gazelor naturale prin contracte futures pentru luna următoare peste prețul stabilit.

Dacă prețurile scad sau prețurile de pe piața globală devin și ele ridicate, plafonul de preț va fi dezactivat.

Chiar și pentru Comisia Europeană este clar că mecanismul descris nu este o soluție la orice problemă, așa cum recunoaște chiar comisarul Simson:

”Nu este o intervenție de reglementare pentru a stabili prețul pe piața gazelor la un nivel artificial scăzut. Este un mecanism de ultimă instanță, pentru a preveni și, dacă este necesar, a aborda cu eficiență episoadele de prețuri excesiv de mari, care nu sunt în conformitate cu tendințele globale ale prețurilor”, a spus ea.

Conform propunerii Comisiei, plafonul se va aplica prețurilor lunare la contractele futures pentru luna următoare aferente principalului hub de comercializare a gazelor din UE, TTF-ul olandez, care reprezintă aproximativ 80% din piața europeană. Acest mecanism va avea apoi un efect de influență asupra altor hub-uri, deoarece este folosit ca punct de referință, potrivit unui înalt oficial al UE.

Cu toate acestea, plafonul va acoperi doar contractele futures cu livrare pentru luna următoare, care reprezintă aproximativ 22% din comerțul pe TTF-ul olandez, a adăugat oficialul, care a preferat să nu-și divulge identitatea.

Contractele de tip ”spot” și ”day-ahead” (pentru ziua următoare) nu vor fi acoperite, întrucât acest lucru ar risca să perturbe lichiditatea pe piețele pe termen scurt și ar putea afecta securitatea aprovizionării.

Tranzacționarea la bursă este, de asemenea, scoasă de sub jurisdicția acestui mecanism, deoarece nu poate fi monitorizată cu ușurință de autoritățile europene. Pe lângă aceasta, Comisia își dorește ca tranzacțiile de la bursele de mărfuri să funcționeze ca o așa-numită ”supapă de siguranță”, pentru a asigura securitatea aprovizionării Europei, potrivit unui document neoficial trimis țărilor UE săptămâna trecută.

Nimeni nu pare să aibă încredere în noua propunere, nici chiar Comisia

Există ”dezavantaje semnificative” în a te baza pe comerțul over-the-counter, deoarece nu este transparent, iar jucătorii mici au acces limitat la acest tip de tranzacții, a avertizat Bram Claeys, expert în piața energiei la Regulatory Assistance Project, un ONG global, care promovează inovarea în politici energetice.

Însăși Comisia Europeană și-a exprimat îngrijorări similare în documentul neoficial trimis săptămâna trecut cancelariilor europene.

Totuși, executivul UE subliniază acum includerea în propunerea sa a multor garanții prevăzute în mecanismul propus. Printre acestea se numără solicitarea ca prețul să fie ridicat timp de două săptămâni înainte ca plafonul să intre în vigoare, prevenind astfel destabilizarea pieței prin activarea și dezactivarea constantă a plafonului.

Pe lângă aceasta, dacă activarea mecanismului este iminentă, Comisia Europeană va solicita consiliere de la organisme independente, precum Banca Centrală Europeană, Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe sau rețeaua operatorilor de sisteme de transport de gaze (ENTSO-G), care monitorizează securitatea aprovizionării și stabilitatea pieţei.

Plafonul va fi, de asemenea, monitorizat constant pe toată durata activării sale, în cazul în care crește cererea de gaze, este amenințată securitatea aprovizionării, sunt puse în pericol contractele semnate pe termen lung sau există posibilitatea apariției unor consecințe neprevăzute asupra pieței interne a UE sau a fluxurilor intra-UE.

Dacă ceva ar merge prost, o decizie de suspendare a mecanismului ar putea fi luată foarte repede, ”chiar în aceeași zi, teoretic”, potrivit unui înalt oficial al UE, citat de Euractiv.com.

Statele membre strâmbă deja din nas

Propunerea a fost așteptată de câteva săptămâni, după ce ideea a fost pusă pe tapet, iar liderii UE au căzut de acord, în principiu, asupra ei la mijlocul lunii octombrie.

Cu toate acestea, în unele capitale ale UE se aud murmure de frustrare în legătură cu încetineala Comisiei Europene în a depune propunerea, în așa fel încât aceasta să devină realitate în cel mai scurt timp posibil.

Ca atare, unele țări au transmis mesaje de amenințare că vor bloca alte măsuri propuse de Comisie, cum ar fi achiziția comună obligatorie de gaze sau acordul de solidaritate alternativ în caz de urgență, care urmează să fie adoptat la o reuniune a miniștrilor energiei de joi, în această săptămână.

Reprezentanții statelor membre UE vor discuta propunerea la întâlnirea lor de miercuri, înaintea reuniunii de joi a miniștrilor energiei.

În orice caz, încă rămâne de văzut dacă țările care susțin cel mai mult un plafon de preț – Polonia, Belgia, Italia și Grecia – precum și cele care se opun acestei idei cu cea mai mare vehemență, și anume Germania și Olanda, vor reuși să se pună, în cele din urmă, de acord cu o anumită propunere.

scroll to top