Închide

Cum a păcălit Amazon sistemul în Europa. Încasări record în 2020 și zero taxe plătite

Avatar
Amazon Jeff Bezos Quarter Profits

Sursă foto: AP via Time Magazine

Timp de citire: 4 minute

În ciuda creșterii vânzărilor în pandemie, unitatea din Luxemburg a Amazon, prin care gigantul american își canalizează toate vânzările din Europa, a raportat o pierdere de 1,2 miliarde de dolari și astfel nu a plătit impozit pe profit, scrie The Guardian, citat de Libertatea.

„Impozitele pe corporație sunt bazate pe profituri, nu pe venituri, iar profiturile noastre au rămas mici, având în vedere investițiile noastre masive”, justifică un oficial Amazon.

Noi semne de întrebare se ridică în privința optimizării fiscale realizate de Amazon, după ce ultimele rapoarte întocmite de companie în Luxemburg arată că societatea a avut vânzări-record în Europa anul trecut, dar nu a plătit niciun impozit în Marele Ducat, scrie publicația.

Datele Amazon EU SARL, prin care Amazon vinde produse către sute de milioane de oameni din Marea Britanie și Uniunea Europeană, arată că vânzările Amazon în Europa au crescut cu 12 miliarde de euro anul trecut, ajungând de la 32 de miliarde de euro în 2019 la 44 de miliarde în 2020.

Deduceri de miliarde

Mai mult, firma a primit o deducere de 56 de milioane de euro pe care o poate folosi pentru a scădea taxele atunci când chiar va raporta profituri. De altfel, societatea are acumulate până acum deduceri de 2,7 miliarde de euro pe care le va putea folosi în viitor pentru a-și scădea impozitele.

Unitatea din Luxemburg a Amazon – care manageriază vânzările din Marea Britanie, Franța, Germania, Italia, Olanda, Polonia, Spania și Suedia – are 5.262 de salariați, astfel că veniturile aduse companiei de fiecare salariat ajung la 8,4 milioane de euro.

Doar 600.000 de oameni locuiesc în Luxemburg, dar facilitățile fiscale fac ca micul stat să fie destinația preferată pentru multe dintre corporațiile lumii. Amazon a venit în Luxemburg în anul 2003, când a realizat un acord fiscal confidențial cu autoritățile fiscale din micul stat.

Jean-Claude Juncker, fostul președinte al Comisiei Europene, era premierul Luxemburgului la momentul acordului.

Detalii necunoscute

Amazon nu detaliază ce vânzări a avut în fiecare țară. Cu toate acestea, raportările din Statele Unite ale Amazon arată că vânzările din Marea Britanie au urcat anul trecut la un record de 26,5 miliarde de dolari, pe măsură ce oamenii au comandat tot mai mult online din cauza pandemiei, în vreme ce magazinele tradiționale au fost închise în majoritatea timpului, din cauza restricțiilor.

În 2019, Amazon a plătit taxe în valoare de 293 de milioane de lire sterline în Marea Britanie, echivalentul a 338 de milioane de euro, la vânzări de 17,5 miliarde de dolari (14,5 miliarde de euro).

Acuzații de evitare a taxelor

Margaret Hodge, o parlamentară britanică din partea Partidului Laburist, a acuzat Amazon că „își continuă campania de evitare a plății taxelor‟.

„Veniturile Amazon au crescut în pandemie, în vreme ce magazinele noastre tradiționale se chinuie, și, cu toate astea, continuă să își mute profiturile către paradisuri fiscale precum Luxemburg pentru a evita plata corectă a taxelor. Dar aceste companii digitale mari toate se bazează pe serviciile noastre publice, infrastructura noastră și pe forța noastră de muncă educată și sănătoasă. Dar, spre deosebire de micile afaceri și de contribuabilii noștri muncitori, giganții tehnologiei eșuează în a plăti corect către vistieria comună pentru binele comun”, a spus aceasta.

Hodge reamintește că președintele american Joe Biden a propus un nou sistem de taxare, dar Marea Britanie nu a venit să sprijine reformele.

Micile firme nu pot concura

Paul Monaghan, director executiv la organizația Fair Tax Foundation, afirmă că dominația Amazon se accelerează prin intermediul veniturilor netaxate. „Aceste cifre sunt uluitoare, chiar și pentru Amazon. Vedem o dominație pe piață accelerată exponențial pe tot globul pe baza veniturilor care continuă să fie în mare parte neimpozitate – permițându-i să scadă în mod nedrept companiile locale care adoptă o abordare mai responsabilă”, declară Monaghan.

Cea mai mare parte a veniturilor Amazon din Marea Britanie este declarată într-un paradis fiscal, în filiala luxemburgheză care pierde enorm, ceea ce înseamnă că nu numai că nu aduc o contribuție fiscală semnificativă acum, dar este puțin probabil să o facă în anii următori, având în vedere pierderile enorme pe care și le-au înregistrat acolo.

Amazon spune că plătește taxe peste tot

Un purtător de cuvânt al Amazon a spus că societatea plătește taxe în toate țările unde activează.

„Impozitele pe corporație sunt bazate pe profituri, nu pe venituri, iar profiturile noastre au rămas mici având în vedere investițiile noastre masive și faptul că retailul este o afacere foarte competitivă, cu marje mici. Am investit peste 78 de miliarde de euro în Europa din 2010, iar mare parte din această investiție este în infrastructura care creează mii de noi locuri de muncă, generează taxe locale semnificative și sprijină firmele europene mici‟, a mai adăugat acesta.

Biden vrea impozit minim de 21% în toată lumea

Președintele american Joe Biden a propus luna trecută la Organizația pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (OECD), o organizație din care fac parte în special țări bogate, schimbarea sistemului mondial de taxare. Acesta a cerut introducerea unui impozit minim pe profit de 21% la nivel global.

Marea Britanie are propriile paradisuri fiscale

Franța și Germania au anunțat că sprijină planurile, dar Marea Britanie nu a adoptat deocamdată nicio poziție oficială. Aceasta din urmă are în componența sa mai multe paradisuri fiscale, precum Insula Man, Insulele Bermude, Insulele Virgine Britanice, Jersey și Insulele Cayman.

scroll to top