Cum funcționează certificatul verde european și de când intră în vigoare?

, ,
Autor:    -  
Pasaportul Verde
Foto: ABC11.com

Timp de citire: < 1 minut

De la 1 iulie, certificatul verde va ușura călătoriile în spațiul UE și ar trebui să scutească deținătorul de restricțiile care afectează libera circulație. Certificatul verde confirmă că deținătorul a fost vaccinat împotriva COVID-19, a trecut prin boală sau are un test cu rezultat negativ, documentul certificând una dintre aceste situații. 

Documentul nu va fi obligatoriu, dar deținătorii unui astfel de certificat nu vor mai fi nevoiți să mai stea în carantină, să se autoizoleze sau să fie testaţi când intră pe teritoriul altui stat european.

Certificatul verde privind COVID-19 se eliberează gratuit. Însă, dacă certificatul este pierdut în mai multe rânduri, autoritățile pot stabili taxe corespunzătoare pentru eliberarea unui nou document.

Autoritățile din statele membre UE vor elibera certificatele verzi în format tipărit, în format digital sau în ambele formate.

Certificatul verde va fi folosit la nivelul UE, în toate cele 27 de țări membre, de la 1 iulie 2021 și până la 30 iunie 2022, ceea ce înseamnă că și în România va fi operabil de la 1 iulie.

Vor putea primi certificat verde toți cei cărora le-a fost administrat un vaccin împotriva COVID-19 autorizat la nivel comunitar.

În cazul testării, sunt recunoscute RT-PCR, LAMP, TMA sau antigenic rapid (care dă rezultate în mai puțin de 30 de minute).

În cazul celor care au trecut prin boală se pot emite certificate doar pentru cei care au cel mult 180 de zile (șase luni) de la data primului rezultat pozitiv al testului la COVID-19.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!