Închide

O lume cu chef de joacă | Cheltuielile pentru jocuri video, record istoric în luna august

Avatar
Madden Nfl 22

Madden NFL 22, cel mai bine vândut joc video în luna august 2021. Sursa foto: Electronic Arts.

Timp de citire: 2 minute

Cheltuielile globale ale consumatorilor pentru produse hardware, conținut și accesorii pentru jocuri video au atins un nivel record istoric în luna august 2021, date care infirmă anticipările pesimiștilor că boom-ul cunoscut de industria de profil în perioada pandemiei ar fi o tendință trecătoare, care era de așteptat să se estompeze de îndată ce economiile se vor redeschide, scrie Bloomberg.

Cheltuielile totale au crescut la nivel global cu 7% luna trecută, comparativ cu aceeași lună din 2020, până la 4,4 miliarde de dolari, potrivit datelor publicate marți de compania de cercetare NPD Group. În primele opt luni ale acestui an, vânzările au crescut cu 13%, până la 37,9 miliarde de dolari, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

Industria jocurilor video a fost printre marile beneficiare ale boom-ului de anul trecut al sectorului de divertisment la domiciliu, declanșat de pandemie, iar analiștii pieței s-au întrebat care va fi momentul în care interesul consumatorilor ar urma să scadă. Totuși, lansarea în iarna trecută a două noi console de jocuri, Xbox Series X de la Microsoft și PlayStation 5 de la Sony, au fost de mare ajutor în menținerea trează a interesului consumatorilor, deși livrările noilor console se dovedesc dificile, din cauza constrângerilor de pe lanțurile de aprovizionare.

”Vânzările de produse hardware au crescut cu 45% în august, până la 329 milioane dolari, fiind cea mai bună lună august pentru sectorul de profil din 2008 și a treia cea mai bună lună august din istorie. Vânzările ar fi putut fi chiar mai mari, dacă penuria de semiconductori nu ar fi pus piedici majore producției de console”, spune Mat Piscatella, analist la NPD Group.

Cea mai populară platformă în această lună a fost Switch de la Nintendo, așa cum s-a întâmplat și la nivelul întregului an, japonezii reușind să vândă cele mai multe bucăți la nivel mondial. Chiar și așa, PlayStation 5 a generat cele mai multe venituri și, la abia 10 luni după intrarea pe piață, este platforma PlayStation cu cea mai rapidă ascensiune din istorie. Cei de la Sony se așteaptă să vândă peste 14,8 milioane de unități PlayStation 5 în acest an fiscal.

Cel mai bine vândut joc în luna august a fost Madden NFL 22 de la Electronic Arts.

“Madden NFL 22 a debutat direct pe primul loc în topul vânzărilor din august, fiind pe locul 4 printre cele mai bine vândute jocuri din 2021 de până acum. Este al 22-lea an la rând în care lansarea unui joc al francizei Madden NFL intră direct pe primul loc în luna lansării pe piață”, potrivit lui Piscatella, citat de Venture Beat.

Pe locul al doilea s-a clasat Ghost of Tsushima de la Sony, cu un salt spectaculos în această lună – de pe locul 110 pe care îl ocupa în iulie. Explicația: cei de la Sony au lansat o versiune specială, ”Director’s Cut”, pentru PlayStation 5 și PlayStation 4.

”Call of Duty: Black Ops: Cold War” a căzut de pe poziția a doua pe cea de-a treia, în timp ce un joc nou lansat, Humankind de la Sega, a intrat direct pe locul 4, potrivit datelor NPD Group.

Topul primelor 10 cele mai vândute jocuri este completat de Marvel’s Spider-Man: Miles Morales (Sony), Mario Kart 8 (Nintendo), The Legend of Zelda: Skyward Sword (Nintendo), Minecraft (Multiple Video Game Manufacturers), Assassin’s Creed: Valhalla (Ubisoft) și MLB: The Show 21 (Sony).

scroll to top