Închide

Dacă Rusia invadează Ucraina, certificarea Nord Stream 2 va fi suspendată, anunță cancelarul Austriei

Avatar
Nord Stream 2

Foto: Reuters

Timp de citire: 2 minute

Pachetul de sancţiuni pregătit de Uniunea Europeană în cazul în care Rusia invadează Ucraina va include măsuri care vizează gazoductul Nord Stream 2, care leagă Rusia de Germania, potrivit unui anunț făcut luni de cancelarul austriac Karl Nehammer, potrivit agenției Reuters și cotidianului austriac Kurier.

”Certificarea gazoductului va fi oprită. Nu există niciun dubiu în acest sens. Prin urmare, aceasta înseamnă că Nord Stream 2 face parte din sancţiuni”, a declarat oficialul austriac la o conferinţă de presă, în cadrul căreia a fost întrebat explicit despre soarta Nord Stream 2 în cazul invadării Ucrainei de către Rusia.

În cazul în care Rusia ”va alege să combine violența cu politica”, Uniunea Europeană a pregătit un ”regim intensiv de sancțiuni”, a subliniat cancelarul de la Viena. Acesta include și nepunerea în funcțiune a gazoductului Nord Stream 2, dar aceasta este doar o parte a pachetului.

Sancțiunile pot fi ”activate la o apăsare de buton”, iar eludarea acestor sancțiuni este ”imposibilă” sau ”îngreunată pe cât de mult posibil”, din cauza bunei pregătiri a Comisiei Europene, a mai precizat Nehammer.

Cancelarul austriac a făcut și o scurtă trecere în revistă a situației diplomatice, din perspectiva Vienei. El a apreciat că disponibilitatea președintelui american, Joe Biden, și a președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, de a se întâlni este un pas în direcția bună. De asemenea, despre Germania și Franța Nehammer spune că ar încerca să revigoreze formatul Normandia, fapt apreciat de Viena, în vreme ce OSCE (Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa) ”este în continuare disponibilă ca platformă de comunicare”, a explicat cancelarul.

”Se lansează o serie de inițiative diplomatice pentru a evita un singur lucru care contează, și anume războiul în Europa”.

În privința Nord Stream 2, gazoductul este prevăzut să livreze gaz rusesc în Germania, prin ocolirea conductelor de tranzit din Ucraina, dar nu este încă operaţional, fiind aşteptate aprobările autorităţilor de reglementare din Germania şi din UE.

Washington-ul a avertizat deja că Nord Stream 2 nu va intra în funcţiune, dacă Moscova va ataca Ucraina.

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a declarat luni că Uniunea Europeană nu va impune deocamdată sancţiuni Rusiei, respingând astfel un apel al ministrului de Externe de la Kiev care a cerut ca aceste sancţiuni să fie impuse încă de acum, în condițiile în care Ucraina consideră că în acest fel Rusia ar fi descurajată să lanseze un atac contra vecinei sale de la vest.

Tot luni, la o reuniune desfăşurată la Bruxelles, miniştrii europeni de Externe au aprobat un pachet de ajutor financiar pentru Ucraina constând într-un împrumut de 1,2 miliarde de euro.

scroll to top