Închide

Danone vrea să-și vândă afacerile din Rusia unui vajnic apostol al războiului, amic al lui Kadîrov

Avatar
Danone Rusia

Sursa foto: Life.ru.

Timp de citire: 2 minute

Un om de afaceri rus de origine cecenă, care nu ezită să își etaleze public susținerea necondiționată pentru războiul de agresiune împotriva Ucrainei, în special pe Instagram, ar putea să preia activele rusești ale gigantului industriei de lactate Danone în schimbul a 17,7 miliarde de ruble (aproximativ 180 de milioane de euro), potrivit ziarului britanic miercuri Financial Times, citat de Reuters.

Acordul de preluare ar veni la aproximativ șapte luni ce Vladimir Putin a ordonat preluarea controlului temporar asupra operaţiunilor ruseşti ale Danone, pe post de represalii în raport cu sancțiunile aplicate companiilor rusești din străinătate..

Dacă s-ar realiza, tranzacția ar marca cel mai recent transfer de active occidentale spre portofolii deținute de apropiați ai puterii de la Kremlin, la prețuri foarte reduse, după ce zeci de companii străine și-au vândut sau abandonat afacerile în Rusia după invadarea Ucrainei de către armatele lui Putin, în urmă cu doi ani.

Financial Times citează o scrisoare adresată ministrului Agriculturii de la Moscova, Dmitri Patrușev, potrivit căreia grupul francez intenționează să-și vândă operațiunile din Rusia unui membru al echipei de conducere instalată de Kremlin în fruntea companiei, în urma preluării controlului temporar. Compania este acum condusă de Yakub Zakriev, un nepot al liderului cecen Ramzan Kadîrov.

Astfel, documentele consultate de Financial Times indică o companie de produse lactate, ”Vamin Tatarstan”, deținută de omul de afaceri Mintimer Mingazov, care intenționează să plătească pentru activele celor de la Danone, redenumită în Rusia ”Viață&Nutriție”. Informațiile provin din declarațiile lui Airat Muhamadeev, directorul unei companii înființate recent, ”Vadim Tatarstan”.

Vamin Tatarstan a acceptat să plătească suma de 17,7 miliarde ruble pentru a prelua controlul asupra operaţiunilor Danone din Rusia. Din total, Danone va primi doar 10 miliarde de ruble pentru activele sale, în timp ce restul de 7,7 miliarde de ruble vor merge spre serviciul datoriilor companiei ruseşti.

În scrisoarea citată de Financial Times, Muhamadeev spune că prețul agreat reprezintă un discount de 56% față de valoarea de piață. Autoritățile ruse cer ca orice vânzări de active ale unor companii străine să se facă cu un discount de cel puțin 50% din valoarea de piață, așa cum rezultă după o evaluare făcută de o companie de profil rusească.

Potrivit sursei citate, la scurt timp după ce Kremlinul l-a numit pe Yakub Zakriev în postul de director, omul de afaceri Mintimer Mingazov a fost numit în boardul companiei.

Pe lângă Mingazov şi Zakriev, alţi doi acoliţi ai lui Kadîrov fac parte din boardul companiei ”Viață&Nutriție”: fostul adjunct al ministrului cecen al Agriculturii, Ruslan Alisultanov, precum şi Yakov Haceanian, care la fel ca şi Mingazov este un tânăr om de afaceri din Kazan, capitala regiunii Tatarstan.

Vânzarea operaţiunilor Danone depinde de aprobarea Ministerului rus al Agriculturii, înainte de a fi verificată de o comisie guvernamentală specială care se ocupă de aprobarea plecărilor companiilor occidentale.

Sursele citate de Financial Times subliniază că nu există nicio certitudine că vânzarea se va finaliza deoarece numeroase companii occidentale au văzut cum cererile lor au fost respinse iar acordurile lor de vânzare au eşuat din cauza dezacordurilor cu autoritățile centrale de la Moscova.

scroll to top