Închide

Sondaj la nivel UE | Câți europeni cred că Ucraina poate învinge Rusia?

Avatar
peace, kiev, ukraine

Fotografie de ELG21 pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Sprijinul pentru Ucraina rămâne ridicat în întreaga Uniune Europeană, dar autorii studiului spun că politicienii ar trebui să se concentreze pe definirea unei păci acceptabile, potrivit Euronews.

Doar unul din zece europeni crede că Ucraina poate învinge Rusia, potrivit unui sondaj realizat la nivelul UE.

Realizat în 12 țări din UE – printre care Franța, Germania, Ungaria, Italia, Olanda, Polonia, Spania, Suedia și Ungaria – sondajul a constatat că pesimismul cu privire la rezultatul războiului este alimentat de contraofensiva eșuată a Ucrainei, de o posibilă schimbare de politică a SUA și de posibilitatea ca Donald Trump să ajungă la Casa Albă.

Raportul – intitulat “Războaie și alegeri: How European leaders can maintain public support for Ukraine’ – a constatat că 20% dintre aceștia au prezis o victorie a Rusiei.

Constatările vin în ajunul celei de-a doua aniversări a invaziei complete a Rusiei în Ucraina, la 24 februarie 2022.

Deși sprijinul pentru Kiev în rândul europenilor rămâne ridicat, o anumită formă de “acord de compromis” este considerată de cei chestionați drept cea mai probabilă soluție la război.

Acest lucru marchează o schimbare de sentiment, majoritatea europenilor afirmând că Ucraina trebuie să își recupereze toate teritoriile pierdute anul trecut pe vremea aceasta.

Autorii raportului au susținut că, pe baza acestor rezultate, politicienii UE ar trebui să adopte o abordare mai “realistă”, care să se concentreze pe stabilirea modului în care poate fi obținută pacea.

“Pentru a argumenta în favoarea continuării sprijinului european pentru Ucraina, liderii UE vor trebui să schimbe modul în care vorbesc despre război”, a declarat coautorul Mark Leonard de la Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR), care a comandat sondajul, citat de The Guardian.

Majoritatea europenilor “sunt disperați să împiedice o victorie a Rusiei”, dar nu cred că Kievul poate câștiga din punct de vedere militar, a continuat el.

Confruntându-se cu un public din ce în ce mai sceptic, Leonard a explicat că argumentele pentru mai mult ajutor ar trebui să se concentreze pe modul în care acesta “ar putea duce la o pace durabilă, negociată, care să favorizeze Kievul – mai degrabă decât la o victorie a lui Putin”.

Potrivit sondajelor, ucrainenii se opun în mare parte oricărei înțelegeri care cedează teritorii Rusiei.

Unii experți susțin că un acord de pace care a cedat teritoriul ucrainean ar putea încuraja Kremlinul, ceea ce ar putea duce la mai multe conflicte în viitor. Alții consideră că încetarea vărsării de sânge ar trebui să fie primordială.

Sondajul a fost realizat în luna ianuarie. De atunci, Moscova a obținut o victorie strategică și simbolică în estul regiunii Donețk, după ce forțele ucrainene au fost forțate să se retragă din Adiivka în acest weekend.

Preferința de a împinge Kievul să accepte un acord a fost cea mai răspândită în Ungaria (64%), Grecia (59%) și Italia (52%), în timp ce sprijinul pentru ca Ucraina să recâștige teritorii a fost cel mai mare în Suedia (50%), Portugalia (48%) și Polonia (47%).

Opiniile au fost mai echilibrate în Spania, Țările de Jos, Germania și Franța.

scroll to top