Date preliminare: luna trecută a fost cea mai caldă lună februarie din istoria măsurătorilor

,
Autor:    -  
bird, robin, spring
Fotografie de JillWellington pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Planeta a înregistrat, cel mai probabil, cea mai caldă luna februarie din istorie, în condițiile în care vremea primăvăratică a făcut ca florile să înfloreasca mai devreme, din Japonia până în Mexic, a transformat pârtiile de schi din Europa în pârtii de noroi și a provocat temperaturi de 38 grade Celsius în Texas, transmite agenția Reuters.

Deși datele nu sunt cele finale, trei oameni de știință au declarat pentru Reuters că luna februarie din acest an este pe cale sa înregistreze cea mai mare temperatură medie globală înregistrată vreodată pentru această lună calendaristică, din cauza schimbărilor climatice și încîlzirii estului Oceanului Pacific, din cauza fenomenului El Niño.

Dacă datele vor fi confirmate în cele din urmă, acesta ar fi al nouălea record lunar consecutiv de temperatură care va fi doborât, potrivit datelor Administrației Naționale pentru Oceane si Atmosferă din SUA (NOAA).

În emisfera nordică, temperaturile record aduc primăvara mai devreme, spune Karin Gleason, cercetătoare în domeniul atmosferei la NOAA.

În Statele Unite, temperaturile au fost cu până la 22 de grade Celsius peste cele normale în această săptămână, orașul Killeen din Texas, stabilind un record de 38 de grade Celsius.

Căldura suplimentară cauzată de încălzirea globală face ravagii asupra sistemelor climatice globale, contribuind la topirea ghețarilor de la poli și din munți, la creșterea nivelului mării și la apariția unor fenomene meteorologice extreme, a declarat Anders Levermann, fizician la Institutul Potsdam pentru cercetarea impactului climatic.

Temperaturile ridicate record din timpul verii australe provoacă o creștere a numărului de decese cauzate de căldură, a declarat Jane Baldwin, cercetătoare în domeniul atmosferei la Universitatea Irvine din California.

”Căldura este un ucigaș tăcut”, a spus ea.

NOAA preconizează că există 22% șanse ca 2024 să doboare recordul lui 2023 ca fiind cel mai cald an din istoria măsurătorilor și că șansele ca anul curent să prindă primele 5 locuri ale topului sunt de 99%, a adăugat Gleason.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!