Datele Eurostat arată cât de puțin contează litoralul Mării Negre pe turiștii străini
Doar 5,4% din numărul total de înnoptări în 2018 în Regiunea Sud-Est Dobrogea au fost înregistrate de turiștii ne-rezidenți, potrivit datelor publicate de Biroul European de Statistică (Eurostat).
Aceste date demonstrează, pe de o parte, cât de puțin atractiv este litoralul românesc pentru turiștii străini, chiar și înainte de izbucnirea pandemiei COVID-19, iar, pe de altă parte, cât de dezinteresați sunt hotelierii și agențiile de turism de așa numitul turism receptor – incoming – bazându-se aproape în exclusivitate pe consumul de servicii turistice de către români.
În 2018, numărul de înnoptări în structuri de cazare turistică la nivelul Uniunii Europene s-a ridicat la 2,8 miliarde, din care rezidenții țării de destinație au reprezentat 52% și nerezidenții cu 48%.
Desigur că acest peisaj va suferi schimbări radicale în 2020, ca urmare a restricțiilor de călătorie, precum și a altor măsuri de precauție luate ca răspuns la pandemia de COVID-19.
Comportamentul de consum al serviciilor turistice va trebui să țină seama de nevoia de adaptare a opțiunilor de vacanță, iar căutarea unor destinații în interiorul granițelor țărilor este soluția cea mai la îndemână.
Ca urmare, regiunile UE cu dependență mai mare de turism străin ar putea fi afectate mai grav de efectul COVID-19, deși acest efect negativ poate fi parțial compensat de efectele de substituție în turismul intern. Așadar, efectele pandemiei asupra afacerilor din turismul de pe litoralul românesc sunt de așteptat să fie mult reduse față de situația altor zone turistice europene, mult mai dependente de turismul incoming.
În 2018, au existat 16 regiuni în care cel puțin 90% din înnoptări au fost atribuite rezidenților. Cea mai mare pondere (96%) a fost înregistrată în Mecklenburg-Pomerania Inferioară (Germania), la Marea Baltică, urmată de două regiuni din România: Sud-Vest Oltenia și Sud-Est Dobrogea (ambele 95%). Puțin peste jumătate, respectiv 11 din cele 20 de regiuni cu cei mai mulți turiști rezidenți se află în Germania.
Turiștii nerezidenți au reprezentat majoritatea înnoptărilor din multe destinații turistice foarte frecventate din UE. Insula grecească Creta (Kriti) a bifat 96% din totalul înnoptărilor atribuite nerezidenților. Ponderi mari de dependență de turismul străin au fost înregistrate și în Malta (96%) și Cipru (95%).
În afară de destinațiile de coastă și insulare, turiștii nerezidenți au reprezentat, de asemenea, o proporție destul de mare din total în regiunile muntoase din vestul Austriei, Tirol și Vorarlberg, precum și în mai multe capitale cu un mare potenţial turistic, de exemplu Praga, Budapesta, Viena și Bruxelles.