De ce este închirierea locuințelor atât de dificilă în Țările de Jos? Părerile experților

,
Autor:    -  
row houses, serial houses, houses
Fotografie de Skitterphoto pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Guvernul olandez lansează o lege care să limiteze costurile de închiriere excesiv de ridicate. Părerile economiștilot sunt împărțite cu privire la acest subiect, notează Euronews.

Experții în domeniul imobiliar din Țările de Jos vă vor prezenta un tablou sumbru. La fel ca în alte țări din UE, costurile chiriilor cresc vertiginos, oferta este limitată, iar accesul la proprietate rămâne inaccesibil pentru mulți. Conform celor mai recente date ale biroului național de statistică al țării, chiriile au crescut în medie cu 5,4 % de la an la an în iulie 2024. Aceasta este cea mai mare creștere medie a chiriei din 1993.

Pentru cei care nu își pot permite chirii private, locuințele sociale sunt concepute pentru a oferi o soluție de rezervă necesară. Cu toate acestea, timpul mediu de așteptare a fost de șapte ani în 2023, iar acest total a crescut în orașele cu o cerere mai mare. Cercetările efectuate de firma olandeză de cercetare ABF sugerează că Țările de Jos vor avea nevoie de aproximativ 401 000 de locuințe în acest an.

Lipsa ofertei se află, prin urmare, în centrul dilemei olandeze privind locuințele, deși experții indică, de asemenea, un nod complex de politici de stat. Balakrishnan Rajagopal, raportorul special al ONU privind dreptul la locuință, a formulat o concluzie condamnabilă anul trecut. În urma unei vizite de 11 zile la invitația guvernului, acesta a observat că dezastrul în materie de locuințe provine dintr-o „serie de alegeri politice greșite”.

El a subliniat: „Locuința este un drept al omului. Locuința nu este o marfă sau o pomană din partea guvernului sau a altcuiva. Țările de Jos au nevoie de o schimbare de paradigmă pentru a recunoaște acest lucru.”

Legea privind chiriile la prețuri accesibile

În luna iulie a acestui an, Legea privind chiriile accesibile a intrat în vigoare în Țările de Jos.

„Aceasta este o piatră de hotar uriașă”,

a declarat Hugo de Jonge, ministrul locuințelor la momentul respectiv. Jonge a susținut că legea va sprijini chiriașii care se confruntă în prezent cu chirii inaccesibile, deși, a subliniat el, închirierea de proprietăți va rămâne profitabilă.

Legea funcționează prin plafonarea chiriilor pe baza unui sistem de puncte. Locuințele sunt împărțite în trei categorii – valoare mică, medie și mare – cu mai multe puncte acordate proprietăților mai dorite. Acestea se pot baza pe criterii precum dimensiunea, locația și disponibilitatea spațiului exterior. Chiriile de valoare ridicată nu sunt reglementate, în timp ce proprietățile din cele două segmente inferioare au prețuri plafonate.

Deși legea a intrat în vigoare în luna iulie, aceasta va fi pe deplin aplicabilă de la 1 ianuarie 2025 – oferind municipalităților timp pentru a se pregăti. Proprietarii pot fi apoi amendați de municipalitate dacă nu respectă normele.

Păreri împărțite cu privire la plafon

Cei îngrijorați de efectele noii legi susțin adesea că închirierea în calitate de proprietar va deveni mai puțin profitabilă. În cazul în care proprietarii decid să își retragă proprietățile de pe piața închirierilor, acest lucru ar putea reduce oferta – ceea ce ar putea îngreuna situația celor care doresc să închirieze.

Klaas Knot, președintele băncii centrale olandeze, a ținut prima pagină a ziarelor la începutul acestui an când a criticat Legea privind chiriile accesibile.

„Nu vreau să fac o judecată politică cu privire la o lege care a fost adoptată în cele din urmă de parlament. Dar mă uit la consecințe”,

a declarat Knot agenției de presă olandeze ANP la Washington. Knot a adăugat că guvernul ar fi înțelept să revină asupra legii.

Cu toate acestea, nu toți economiștii susțin această concluzie. Richard Ronald, profesor de locuințe la Universitatea din Amsterdam, a declarat pentru Euronews că vânzarea proprietarilor nu reduce oferta. În schimb, doar mută locuințele în sectorul ocupat de proprietari. El a adăugat că nici simpla creștere a ofertei de locuințe de închiriat nu pare să modereze prețurile – ceea ce înseamnă că Legea privind chiriile accesibile își are locul ei.

„Începând cu 2011, stocul de locuințe private de închiriat din Țările de Jos a crescut semnificativ”,

a spus el.

„Problema este că acest lucru a fost determinat de sectorul liberalizat”.

Începând cu mai bine de un deceniu în urmă, o parte din locuințele sociale din Țările de Jos au fost vândute treptat proprietarilor privați – o măsură menită să atragă investiții. Aproximativ un sfert din locuințele din cele patru orașe mari ale țării sunt acum deținute de investitori. Deși oferta de locuințe de închiriat a crescut, piața liberă a umflat excesiv prețurile, stimulată de creșterea cererii. Aceasta a fost determinată nu numai de migrație, ci și de alegerea stilului de viață, tot mai mulți oameni trăind în gospodării mai mici.

Acest lucru a creat o problemă pentru cohorta „de mijloc”, a declarat Arend Jonkman, cercetător în domeniul planificării pentru Agenția de Evaluare a Mediului din Țările de Jos. Pentru cei care câștigă prea mult pentru a avea acces la locuințe sociale, dar prea puțin pentru a-și permite prețurile pieței libere, stocurile au devenit din ce în ce mai inaccesibile. Acest lucru s-a întâmplat în ciuda unei creșteri a ofertei.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!