De ce ne este frică de vineri 13? Este una dintre cele mai răspândite superstiții
Suferiți de Friggatriskaidekaphobia, frica de vineri 13? Nu sunteți singurul. Este una dintre cele mai răspândite superstiții din cultura occidentală, alături de traversarea unei pisici negre sau mersul pe sub o scară, potrivit Euronews.
De exemplu, se estimează că între 17 și 21 de milioane de persoane din Statele Unite sunt afectate în mod activ de Friggatriskaidekaphobia – numită după Frigga, zeița nordică după care „vineri” este numită în engleză – sau „triskaidekaphobia”, frica de numărul 13.
Unii oameni refuză să ia avionul sau să încheie o afacere la această dată, în timp ce alții refuză să iasă din casă. Unele clădiri sar peste etajul 13, trecând de la 12 direct la 14, există invitați la cină care refuză să mănânce la o masă cu 13 persoane și există companii aeriene care nu au rândul 13.
Dar de ce sunt numărul și data considerate atât de ghinioniste?
Oaspeții neinvitați, numerologia și Jason
Originile Friggatriskaidekaphobia (sau paraskevidekatriaphobia în unele cercuri), ca în cazul majorității superstițiilor, sunt greu de stabilit.
Conceptul de număr blestemat poate merge până în mitologia nordică.
Conform mitului viking, 12 zei au avut un banchet în Valhalla. Un al 13-lea oaspete neinvitat, cunoscut sub numele de Loki – zeul răutății – a sosit și l-a păcălit pe Hodr, zeul orb al întunericului, să-l împuște pe Balder cel Frumos, zeul bucuriei și al veseliei, cu o săgeată cu vârf de vâsc.
Superstiția s-a răspândit apoi în sudul Europei, impunându-se până la începutul erei creștine.
Apoi a venit povestea unei alte cine: Cina cea de Taină, la care au participat Iisus Hristos și discipolii săi. Cel de-al 13-lea invitat a fost nimeni altul decât Iuda Iscarioteanul, ucenicul care l-a trădat pe Iisus, ducând la crucificarea sa în Vinerea Mare.
Mergând și mai departe în tradiția biblică, se spune că vineri este ziua în care Adam și Eva au mâncat fructul interzis din Pomul Cunoașterii, precum și ziua în care Cain și-a ucis fratele, Abel.
Dincolo de mit și religie, pentru mulți numărul 13 este periculos din simplul motiv că vine după numărul 12.
Numerologii consideră 12 un „număr complet”: există 12 luni în an; 12 ore ale ceasului; și 12 semne ale zodiacului; 12 munci ale lui Hercule; 12 zei ai Olimpului… Numărul 13 este neregulat prin comparație.
În ceea ce privește ziua de vineri, mulți cred că a fost o zi cu ghinion încă de la publicarea în secolul al XIV-lea a „Povestirilor din Canterbury” ale lui Chaucer: „Și într-o zi de vineri a căzut toată această nenorocire”.
La câteva milenii distanță, cultura populară nu a ajutat în niciun fel: Romanul din 1907 al lui Thomas William Lawson, „Vineri, 13”, spune povestea unui agent de bursă care creează haos pe Wall Street; bombardamentul german asupra Palatului Buckingham a avut loc vineri, 13 septembrie 1940; misiunea Apollo 13 pe Lună, care a eșuat; filmele „Vineri, 13”, cu Jason Voorhees, ucigașul cu mască de hochei, care taie cât îi poftește inima…
Toate acestea au contribuit la crearea unei reputații proaste a acestei date.
Dar unele țări nu ar fi de acord.
Variante europene
În cultura hispanică și greacă, ziua de marți 13 este considerată în mod tradițional o zi cu ghinion.
În Grecia, ziua de marți este asociată cu Ares, zeul războiului, iar numele grecesc pentru „marți” este „Triti”, sau „al treilea”, sporind superstiția, deoarece se presupune că ghinionul vine în grupuri de trei.
Adăugați faptul că Constantinopolul a căzut de două ori într-o zi de marți – în 1204, în timpul celei de-a patra cruciade, și în 1453, în fața otomanilor – și veți obține o zi blestemată.
În Italia, numărul 13 este de fapt considerat norocos, iar vineri 17 este cea care are reputația proastă.
Legătura dintre numărul 17 și ghinion se întoarce la cifrele romane pentru 17, XVII. Atunci când sunt rearanjate, acestea creează cuvântul VIXI, care se traduce prin „am trăit”, timpul trecut care implică moartea.
În consecință, Alitalia, compania aeriană a țării, nu are rândul 17 pe avioanele sale.
Ura pentru păgâni (și Taylor Swift)
Atât vinerea, cât și numărul 13 nu au fost întotdeauna ghinioniste.
Religiile organizate și misoginismul au redus la tăcere păgânismul și celebrarea femeilor de-a lungul secolelor, ducând astfel la descrierea zilei de vineri 13 ca dată cu ghinion.
În epoca păgână, se credea că ziua de vineri are o asociere unică cu divinul feminin – ceea ce ne duce înapoi la Friggatriskaidekaphobia. După cum vă va spune orice expert în mitologie sau fan Marvel avizat, Frigga era regina din Asgard și o zeiță puternică a cerului, care era asociată cu dragostea și maternitatea și care putea profeți fertilitatea.
Prin urmare, vineri era considerată o zi norocoasă pentru căsătorie de către nordici și teutoni.
În ceea ce privește numărul 13, acesta a fost un semn al norocului pentru culturile precreștine și cultul zeițelor, datorită legăturii sale cu numărul de cicluri lunare și menstruale care au loc într-un an calendaristic.
Și apoi vine comoara națională a SUA, Taylor Swift, care încheie anul 2024 pe cai mari, după ce turneul său mondial record a adus 2,2 miliarde de dolari în cei aproape doi ani de activitate, devenind turneul cu cele mai mari încasări din toate timpurile pentru al doilea an consecutiv.
Nu sună foarte ghinionist, nu-i așa? Dar divagăm…
Swift consideră că 13 este numărul ei norocos și, la începutul carierei sale, cânta adesea cu numărul scris pe mână.
„M-am născut pe 13. Am împlinit 13 ani vineri, pe 13. Primul meu album a fost de aur în 13 săptămâni. Primul meu cântec cu numărul 1 a avut un intro de 13 secunde”,
a declarat ea pentru MTV în 2009.
„De fiecare dată când am câștigat un premiu, am fost așezată pe locul 13, în rândul 13, în secțiunea 13 sau în rândul M, care este a 13-a literă. Practic, ori de câte ori apare un 13 în viața mea, este un lucru bun.”