De frica alegerilor, Ciolacu fraierește CE și amână prezentarea planului de reducere a deficitului
Cu un deficit estimat la rectificarea bugetară la aproape 7%, dar care ar putea sări de 8% în opinia economiștilor, România s-a angajat în fața Comisiei Europene, prin vocea premierului Marcel Ciolacu, că va prezenta un plan cu măsurile economice menite să reducă gaura din bugetul statului. În ciuda promisiunii făcute pe 12 septembrie, surse oficiale citate de Radio Europa Liberă susțin că Executivul de la București a cerut Comisiei să mai aștepte până în ianuarie 2025.
Consiliul Fiscal a avertizat luni, 23 septembrie, că deficitul ar putea ajunge în 2024 chiar la 8% din PIB, mult peste ce s-a angajat guvernul la începutul anului (5% din PIB), dar și peste ținta precizată în recenta rectificare bugetară, potrivit căreia Guvernul a estimat deficitul la 6,94% din PIB.
Ministrul Finanțelor Publice, Marcel Boloș, a declarat marți, pe 24 septembrie, citat de Agerpres, că planul fiscal structural menit să reducă deficitul bugetar în următorii şapte ani trebuie transmis Comisiei Europene până pe 15 octombrie 2024.
Surse oficiale care au cerut să rămână anonime au precizat pentru Europa Liberă că Guvernul României a cerut Comisiei Europene să accepte ca planul care ar trebui să disciplineze cheltuielile bugetare să fie depus abia anul viitor, în luna ianuarie.
Asta ar însemna că planul să fie trimis de următorul cabinet, format după alegerile parlamentare din 1 decembrie. Viitorul guvern al României se va forma în cel mai bun caz, la mijlocul lunii decembrie, înainte de sărbători.
Un purtător al Comisiei Europene a declarat pentru Europa Liberă că regulamentul referitor la disciplina fiscală permite prelungirea termenului limită de 20 septembrie pentru depunerea planului cu o ”perioadă rezonabilă”.
Din informațiile jurnaliștilor de la Europa Liberă, dintre statele membre ale Uniunii Europene, doar Malta și Danemarca au depus până acum planurile de reorganizare fiscală.
Alte 20 de state membre au cerut Comisiei să accepte depunerea planurilor fiscale-structurale (PTM) – care cuprind politica fiscală a țărilor membre, reformele structurale și investițiile asumate în următorii ani– în octombrie.
Alte cinci state, între care și România, ar fi cerut ca termenul pentru depunerea planului să fie amânat și mai mai mult. Guvernul Ciolacu ar fi propus Comisiei termenul de ianuarie 2025.
Detaliile pe larg, în articolul original, disponibil aici.