De la 1 ianuarie 2024 se anunță o serie de scumpiri pentru bunuri și servicii
Pentru anul 2024, analiștii se așteaptă la o creștere a inflației chiar din ianuarie. De asemenea, de la 1 ianuarie companiile cu afaceri de peste 50 de milioane de euro vor plăti un impozit minim de 1% pe cifra de afaceri.
Impozitul va rămâne de 16% din profit, dar nu mai puțin de 1% din cifra de afaceri, din care sigur se scad investițiile și accizele. Ceea ce se traduce în costuri pentru aceste firme și este de așteptat ca măcar parțial aceste costuri să fie transferate clientului final, adică cetățenilor, prin prețuri mai mari, fie că este vorba de mărfuri, fie că este vorba despre servicii, transmite DC Business.
În plus, băncile vor plăti un impozit suplimentar de 2% pe cifra de afaceri, în 2024 și 2025, iar în 2026 vor reveni la o taxă de 1%. Toate aceste lucruri înseamnă comisioane mai mari, lucru pe care băncile le-au anunțat.
De asemenea, se anunță majorarea TVA-ului pentru o serie de servicii și produse, de exemplu, băuturile nealcoolice cu arome sau zahăr.
Serviciile la restaurant, catering şi activităţile de cazare hotelieră vor avea din nou modificată cota TVA. Astfel, începând cu 1 ianuarie 2023, cota TVA pentru acestea va fi de 9 %, în loc de 5%. Taxa pe valoare adăugată va fi majorată și pentru abonamentele la sălile de fitness.
Se vor schimba lucrurile și pe piața imobiliară. Persoanele fizice care dețin imobile mai scumpe de 500.000 euro și mașini mai scumpe de 75.000 euro vor plăti un impozit special.
Tot de la 1 ianuarie cresc accizele pentru tutun și alcool. Tot începutul de an va fi cu calcule noi pentru sute de mii de angajați. Și asta pentru că angajații din construcții, agricultură și industria alimentară vor plăti CASS.
O altă măsură vizează și veniturile a căror sursă nu poate fi dovedită caz în care se va impozita cu 70%, acest lucru fiind un aspect pozitiv, poate printre puținele care au fost prinse în ordonanța trenuleț.
Toate aceste măsuri fiscale au ca scop strângerea a aproximativ 20 de miliarde de lei pentru bugetul statului.