Închide

Nvidia va lansata o versiune mai lentă a cipului său pentru jocuri video în China. Care este motivul?

Avatar
nvidia, logo, pc game

Fotografie de Mizter_X94 pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Gigantul producător american de cipuri Nvidia urmează să lanseze o versiune mai lentă a unui procesor de jocuri video în China, pentru a respecta restricţiile de export impuse de Statele Unite, transmite CNBC.

O pagină de produs de pe site-ul web al Nvidia pentru consumatorii chinezi arată că noul Nvidia RTX 4090D, despre care un purtător de cuvânt spune că va fi lansat în ianuarie, potrivit Reuters, are cu 11% mai puţine nuclee ”CUDA” (Compute Unified Device Architecture) decât versiunile cipului care sunt vândute în afara Chinei.

RTX este linia Nvidia de GPU-uri avansate pentru jocuri sau unităţi de procesare grafică. Arhitectura CUDA a companiei este în esenţă un echivalent GPU pentru nucleele CPU, care sunt unităţi de procesare.

Nvidia nu a fost imediat disponibilă pentru comentarii atunci când a fost contactată de CNBC, dar un purtător de cuvânt al companiei a declarat pentru Reuters că cipul ”a fost proiectat să respecte pe deplin controalele aplicate exporturilor în China de guvernul SUA”.

Nvidia ”s-a implicat pe scară largă în discuţii cu guvernul SUA” în timpul dezvoltării produsului, a spus purtătorul de cuvânt, potrivit Reuters.

Washingtonul a impus restricţii pentru exporturile în China, care împiedică companiile din această ţară să acceseze unele dintre cele mai avansate cipuri ale firmelor americane.

Regulile de export vizează în primul rând cipurile care permit aplicaţii AI, dar procesoarele axate pe jocuri sunt, de asemenea, pe linia de atac, deoarece multe au şi potenţiale utilizări în inteligenţa artificială.

Nvidia RTX 4090 a fost inclus pe lista cipurilor interzise fabricate în SUA, potrivit documentelor depuse de companie la Comisia pentru bursă şi valori mobiliare pe 17 octombrie.

Pe site-ul său, Nvidia spune că cipul RTX 4090D foloseşte AI pentru a îmbunătăţi performanţa.

Acţiunile Nvidia au crescut în 2023, preţul triplicandu-se până în prezent. Compania a beneficiat de o avalanşă a cererii pentru AI, mulţumită în mare măsură atenţiei imense provocate de chatbotul ChatGPT al OpenAI.

scroll to top