Închide

Decizie bizară a Cubei: o taxă nouă pe fructe şi legume va adânci inflația și criza alimentară

Avatar
cuba, travel, car

Cuba. Fotografie de MarioYorba pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Autoritățile cubaneze au anunțat sâmbătă impunerea unei noi taxe de 10% pe vânzarea cu amănuntul a produselor agricole, în condiţiile în care reforma monetară de anul trecut a crescut deja inflaţia la peste 70%, scrie agenția France-Presse, citată de cotidianul francez Le Figaro.

Noul bir va intra în vigoare încă de luni şi se va aplica persoanelor fizice şi companiilor care comercializează cu amănuntul produse agricole, fructe și legume, potrivit decretului publicat sâmbătă în Monitorul Oficial.

Măsura riscă să provoace o nouă creştere a preţurilor într-o ţară în care inflaţia a depăşit deja 70% în 2021, potrivit economistului cubanez Pedro Monreal.

“Vor fi două efecte probabile: preţuri mai mari la alimente şi creşterea inegalităţii. Impactul va fi resimţit în cea mai mare parte de gospodăriile cu venituri mai mici care cheltuiesc un procent relativ mai mare din venit pe alimente”, a scris Pedro Monreal pe Twitter.

O reformă monetară realizată în 2021 de guvernul insulei comuniste a dus la o creştere semnificativă a preţurilor bunurilor şi serviciilor.

Efectele acestei reforme au fost unul dintre factorii care au declanşat manifestaţiile istorice de la 11 iulie 2021, când oamenii au ieşit în stradă strigând “Ne este foame!” şi “Libertate!” în mai bine de 50 de oraşe din Cuba.

Populaţia se confruntă cu o penurie de alimente şi medicamente, într-o ţară care importă 80% din produsele alimentare, dar care şi-a redus achiziţiile din străinătate din cauza lipsei de valută, a dificultăţilor logistice legate de pandemie şi a înăspririi embargoului economic american.

scroll to top