Declarația unică – Sesiune Q&A pe Facebook-ul ANAF, pentru a clarifica nelămuririle românilor


Autor:    -  
Foto: Facbook ANAF

Timp de citire: 3 minute

Odată cu apariția noii Declarații Unice, românii doresc să depună declarația și să plătească sumele aferente, pentru a beneficia de bonificații. Ca în fiecare an, modul de completare este plin de necunoscute. Pentru a veni în sprijinul cetățenilor, ANAF a organizat pe pagina de Facebook o sesiune de întrebări și răspunsuri cu privire la modul de completare a declarației.

Mai jos găsiți o listă ce cele mai frecvente 10 întrebări și răspunsuri:

1. O persoană fizică obține venituri impozitate la sursă din drepturi de autor de la mai multe firme – la niciuna peste plafon, dar în total depășind plafonul. În anul 2019 a depus DU cu contributii CAS și CASS. Pentru a beneficia de bonificații pentru anul 2019 având în vedere că a depus online și a achitat, ce se bifează acum pentru a beneficia de aceste bonificații ?

Răspuns ANAF: În situația în care ați estimat depășirea plafonului în cursul anului, veti bifa căsuța Declarație pentru aplicarea bonificației în cazul contribuabililor care obțin venituri anuale pentru care există obligația completării și depunerii numai a declarației prevăzută la art.120 din Codul fiscal, completand corespunzator sectiunea I.5.2 (CAS, CASS)

2. O persoană are contract de drepturi de autor cu reținerea taxelor la sursă. Trebuie să depună Declarația unică?

Răspuns ANAF: Dacă impozitul și contribuțiile sociale sunt reținute la sursă de către plătitorul de venit nu trebuie să depuneți declarația unică.

3. Daca am depus declarația unica în 2019 cu dividende estimate pentru 2019 peste plafon, acum în 2020 declar realizatul, adică aceeași sumă și bonificații?

Răspuns ANAF: Nu! Pentru acordarea bonificatiei bifati căsuța Declarație pentru acordarea bonificației în cazul contribuabililor care obțin venituri anuale pentru care există obligația completării și depunerii numai a declarației prevăzută la art.120 din Codul fiscal, și completați Secțiunea 5 subsecțiunea 2.

4. O persoana fizică are venituri din chirii în lei. Venitul declarat ca estimat în 2019 corespunde cu cel realizat în acel an. În declarația din 2020 mai declară că a realizat acel venit? Dacă l-a declarat, se dublează informațiile sau se suprascriu?

Răspuns ANAF: Pentru veniturile în lei aferente contractelor de închiriere nu există obligaţia depunerii capitolului 1 a declaraţiei unice pentru anul 2019.

Totuşi, dacă doriţi să beneficiaţi de bonificaţie pentru obligaţiile fiscale aferente anului 2019, se poate completa declaraţia, strict în scopul acordării bonificaţiei, după cum urmează:

Se bifează căsuţele:

1. Declarație pentru aplicarea bonificației în cazul contribuabililor care obțin venituri anuale pentru care există obligația completării și depunerii numai a declarației prevăzută la art.120 din Codul fiscal, de la lit.B din formular

2. Sumarul obligaţiilor datorate de persoanele fizice care obțin venituri anuale pentru care există obligația completării și depunerii numai a declarației prevăzute la art.120 din Codul fiscal, precum și de persoanele fizice care au optat în anul 2019 pentru plata contribuției de asigurări sociale sau a contribuției de asigurări sociale de sănătate potrivit art.148 alin.(3), respectiv art.180 din Codul fiscal, de la secţiunea 5 a capitolului I din declaraţie.

Daca contractul este in derulare si in acest an, va rugam sa aveti in vedere ca este necesar sa completati si cap II, in care veti estima venitul, calcula impozitul si CASS, dupa caz.

5. Pentru un PFA în sistem real s-a depus DU realizat pentru 2019 în februarie 2020. Are venituri din servicii peste plafon, iar CASS și CAS s-au declarat la estimarea pentru 2019, nu și în realizarea 2019. Activitatea și-a reluat-o în martie 2019. Sumele pentru impozit, CASS și cCAS aferente realizatării pe 2019 au fost deja achitate. Cum completează declaratia unica pentru a beneficia de bonificații?

Răspuns ANAF: Veți completa Declaraţie rectificativă privind Capitolul I. Pentru aplicarea bonificatiei, se bifează întrucat anterior a fost depusă o Declarație unică pentru veniturile realizate în anul 2019, completând datele privind impozitul pe venitul realizat și Declarație pentru aplicarea bonificației în cazul contribuabililor care obțin venituri anuale pentru care există obligația completării și depunerii numai a declarației prevăzută la art.120 din Codul fiscal, completând CAS și CASS aferente veniturilor estimate în anul 2019 (pentru care nu aveți obligatia regularizării).


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!