Închide

Descendentul clanului Ferrari vede “o nouă Tesla” reieșită din spuma tranziției energetice

Avatar
Tesla Roadster Versus Laferrari

Tesla Roadster versus Ferrari La Ferrari, simulare. Foto: https://insideevs.com/

Timp de citire: 3 minute

John Elkann, descendentul clanului Agnelli din Italia, vede potențialul ca o „nouă Tesla” să iasă din valul actual de tranziție energetică într-un moment în care holdingul familiei sale, Exor NV, investește în startup-uri, inclusiv unele concentrate pe surse mai curate de energie.

„Există multă entuziasm în tranziția energetică și nu doar pentru automobile; la un moment dat, cred că vom avea o companie de un trilion de dolari reieșind de aici”, a spus Elkann, 46 de ani, într-un interviu dat Bloomberg, miercuri, la biroul său din cadrul Fondazione Agnelli din Torino.

Tranziția energetică este o temă care a atras deja atenția familiei Agnelli, iar printre cele aproximativ 70 de investiții de pornire, holdingul pariază pe orice, de la un generator de energie nucleară de nouă generație până la o companie unicorn axată pe transformarea exploziilor de gaze naturale în energie Bitcoin.

Divizia de capital early-stage a Exor a investit aproximativ 1 miliard de euro (970 de milioane de dolari) în startup-uri în ultimii cinci ani, în timp ce Fundația Agnelli își diversifică participațiile tradiționale în industria de automobile: cea mai mare parte în Stellantis NV și controlul Ferrari NV.

Exor, a cărei valoare a activului net a totalizat aproximativ 31 de miliarde de euro la sfârșitul lunii iunie, a încasat la începutul acestui an 9 miliarde de dolari prin vânzarea reasiguratorului PartnerRe către Covea din Franța. Holdingul intenționează acum să se concentreze pe expansiunea în sănătate și lux, precum și pe tehnologie, despre care Elkann spune că nu este o alternativă la alte industrii, ci o zonă complementară de interes.

„Întrucât sectorul mobilității a început cea mai radicală transformare din peste un secol, am început să ne implicăm în industria tehnologiei în urmă cu cinci ani, precum și să lucrăm cu lumea capitalului de risc”, a spus Elkann pentru Bloomberg.

Strategia de viitor a clanului Ferrari: întinerire celulară, companii unicorn, fintech, tineri antreprenori

Elkann, vorbind înaintea forumului Italian Tech Week de la Torino, unde este organizator, a oferit și câteva indicii despre strategia de investiții a Exor.

„Nu pot exclude la un moment dat în viitor o mare afacere în industria tehnologică de către Exor. Dar acesta nu este obiectivul nostru actual și preferăm cu mult o abordare pas cu pas pentru a însoți startup-urile.”, a spus Elkann.

Familia Agnelli a redenumit recent Exor Seeds ca Exor Ventures, pentru a sublinia angajamentul față de capitalul de risc. Holding-ul l-a numit anul trecut pe Diego Piacentini, un veteran atât al Apple Inc. cât și al Amazon.com Inc., ca președinte al unității. În interviu, Elkann a reafirmat angajamentul familiei miliardarului față de Italia, subliniind modul în care lucrează cu tinerii antreprenori.

Exor își intensifică și programul Vento, care va oferi până la 150.000 de euro în finanțare pentru zeci de startup-uri italiene aflate în stadiu incipient. Liderul clanului Agnelli a spus că vede potențial pentru startup-uri și tehnologie în Italia, unde concernul familiei, Fiat SpA, a dominat cândva un peisaj industrial intens.

Acum apar companii italiene unicorn, în special în domeniul fintech, inclusiv specialistul în plăți Scalapay Srl și platforma digitală mobilă Satispay SpA, care la începutul acestei săptămâni a finalizat o rundă de strângere de fonduri de 320 de milioane de euro, care o evaluează la peste 1 miliard de euro.

Pentru Exor, pariurile recente includ biotehnologia Altos Labs Inc., cu sediul în SUA, care se concentrează pe programarea de întinerire celulară.

Pe partea imobiliară, holdingul la începutul acestui an a pompat aproximativ 100 de milioane de euro în compania digitală italiană Casavo, care oferă soluții instantanee pentru cumpărătorii și vânzătorii de proprietăți.

Unele dintre celelalte pariuri ale Exor sunt în mod clar legate de tendința actuală de tranziție energetică, holdingul investind recent în startup-ul nuclear Newcleo cu sediul la Londra, o companie care caută modalități de a reduce costurile de dezvoltare și producție pentru energia nucleară, astfel încât să poată juca un rol mai important în trecerea de la combustibilii fosili. Un alt pariu Exor cu privire la tranziție este Crusoe Energy Systems, o firmă din Denver care lucrează cu companii energetice pentru a capta surplusul de gaz, transformând produsele secundare în energie electrică pentru a alimenta centrele de date și operațiunile criptominiere.

Exor nu abandonează planurile în companiile de transport

Dar chiar și cu un portofoliu de investiții din ce în ce mai diversificat, Exor mai face pariuri pe transport. Exor a plătit 200 de milioane de dolari în 2020 pentru o participație în specialistul de transport partajat Via Transportation Inc., care proiectează software pentru sistemele de tranzit ce permit să ofere alternative la cerere la serviciul de rută fixă. Și într-o mișcare extrem de simbolică, Agnellis a protejat în esență viitorul fabricii istorice din Torino Mirafiori, deoarece Stellantis a transformat fabrica într-un hub pentru vehicule alimentate cu baterii, incluzând aici versiunea electrică a Fiat 500.

scroll to top