Închide

Salt major al IRCC, indicele după care se calculează dobânda la creditele în lei după mai 2019

Avatar
symbol, arrow, direction

Fotografie de geralt pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Banca Națională a României (BNR) a dat publicității vineri la prânz noua valoare a Indicelui de Referință pentru Creditele Consumatorilor (IRCC), indicatorul în funcție de care se calculează dobânzile în următorul trimestru – trimestrul al patrulea – la creditele acordate de bănci după mai 2019. Noua valoare a indicelui este de 4,06%, în creștere substanțială de la 2,65%, cât fusese în trimestrul al treilea al acestui an.

Noul IRCC, în funcție de care sunt calculate dobânzile pentru toate creditele contractate de populație după luna mai 2019, a fost stabilit la 4,06%, intră în vigoare din 1 octombrie, anunță BNR.

Atât simulările de calcul făcute de mai multe bănci comerciale, cât şi o simulare pe baza dobânzilor medii publicate de BNR, arată că dobânda la creditele ipotecare în lei legate de IRCC creşte de la 5,6% la 7% sau chiar 7,8%, potrivit calculelor citate de Economica.net. În acest context, rata lunară medie pentru un credit ipotecar ”Noua Casă” creşte cu valori cuprinse între 200 şi 250 de lei, în funcţie de bancă, valoarea creditului rămas de rambursat, perioadă şi alte comisioane specifice.

IRCC a înlocuit ROBOR la calcul creditelor noi acordate de bănci din mai 2019. Potrivit metodologiei de aplicare, acesta este utilizat cu o întârziere de un trimestru de la momentul calculării. Prin urmare, referința valabilă în intervalul octombrie – decembrie este calculată pe baza datelor din perioada aprilie – iunie.

Indicele se calculează ca medie aritmetica a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacțiilor interbancare din ultimul trimestru și este aplicat de instituțiile de credit pentru trimestrul următor.

scroll to top