Închide

Deși vara e pe sfârșite, berea se va scumpi în continuare. Cum au ajuns analiștii la această concluzie?

Avatar
Glass mug

Fotografie de Lukas pe Pexels

Timp de citire: 2 minute

O analiză a platformei sociale de investiții eToro arată că, în industria berii, costul materiilor prime necesare pentru producția, ambalarea și transportul acesteia a crescut cu 62% în ultimii doi ani, potrivit primului Indice al berii realizat de platforma citată. Cum această creștere este cu mult peste inflația cumulată în aceeași perioadă, este foarte probabil ca berea să continue să se scumpească, pentru că producătorii vor căuta modalități de compensare a costurilor.

Rata de creștere a prețurilor depășește dramatic creșterea de 17.3% a inflației din România în aceeași perioadă, arată analiștii eToro, care concluzionează că astfel este posibil să mai apară unele probleme de preț pentru consumatorii de bere, deoarece producătorii caută modalități de compensare a costurilor.

”Indicele berii” (indice ponderat simplu) de la eToro se bazează pe prețurile curente la vedere ale unui coș de șase mărfuri necesare pentru producerea și vânzarea berii – grâu, orz, orez, malț, aluminiu (pentru cutii) și combustibil (pentru transport și agricultură).

Începând cu 20 august 2020, indicele berii a crescut cu 62%, războiul din Ucraina jucând un rol semnificativ în ce privește costurile cu care se confruntă în prezent producătorii de bere.

”În România, creșterea prețului berii a fost mai mică decât creșterea generală a inflației. Dar indicele nostru pentru bere ne spune că se prefigurează presiuni și mai puternice asupra costurilor și implicit asupra prețurilor. O sincronizare nefericită, având în vedere că a început campionatul intern de fotbal și că în noiembrie începe și Cupa Mondială 2022”, apreciază Bogdan Maioreanu, analist de piață la eToro.

În România, potrivit INS, creșterea prețurilor la bere a fost mai moderată decât inflația. În iulie 2021, prețul berii a crescut cu 2,54% față de iulie 2020 și cu încă 8,02% în iulie 2022 față de aceeași lună din 2021.

Combustibilul – necesar atât pentru cultivarea ingredientelor din bere, cât și pentru transportul produsului – a înregistrat cea mai mare creștere de preț dintre toate articolele luate în calcul pentru Indicele berii, costul său sărind cu 138%, în mare parte datorită războiului din Ucraina și aprovizionării restrânse cu țiței provenit din Rusia.

Costurile orzului și ale malțului au crescut, de asemenea, vertiginos, cu 104% și, respectiv, 87% în aceeași perioadă, tot în mare parte datorită perturbărilor cauzate de război, Rusia și Ucraina furnizând în jur de 30% din exporturile mondiale de orz.

Orezul este singurul produs de bază din Indicele berii al cărui preț a scăzut în ultimii doi ani, scăzând cu 1% de la jumătatea lunii august 2020. Prețul stabil al culturii – care este folosită ca adjuvant în combinație cu malțul de orz pentru a deschide culoarea berii – este considerat a se datora faptului că oferta a depășit cererea în fiecare an începând cu 2007, ceea ce a dus la stocuri mari.

Indexul Berii Etoro
Sursa: eToro. Notă: Tabelul prezintă prețurile spot obținute în a treia zi de joi a lunii august a fiecărui an.
scroll to top