Închide

“Dezastru pentru cârciumari!” | Sud-africanii “de la țară” se plâng de tot mai dura legislație antifumat

Avatar
Smoke Free Gauteng

Campania de informare privind riscurile fumatului organizată de Departamentul de Sănătate Publică din Gauteng, Africa de Sud. Foto: X.com/GautengHealth

Timp de citire: 3 minute

Noul proiect de lege privind reducerea fumatului din Africa de Sud este inaplicabil în economia municipiilor și va cauza un mare prejudiciu micilor afaceri, a declarat luni Asociația Comercianților de Băuturi Alcoolice din provincia Gauteng (GLTA). Noua lege privind măsurile antifumat din Africa de Sud “va fi un dezastru pentru cârciumarii din municipiu”, spun localnicii.

Asociația, care reprezintă peste 35.000 de comercianți de băuturi alcoolice din cea mai mică provincie a Africii de Sud, cunoscută mai ales din epoca luptelor anti-apartheid pentru celebrul oraș Pretoria, a cerut respingerea proiectului de lege privind controlul produselor din tutun și al sistemelor electronice de livrare după audierile publice organizate recent de parlament în Gauteng.

GLTA, care a participat la audieri, a declarat că este dezamăgită de faptul că parlamentul a stabilit datele pentru audierile publice pentru sfârșitul lunii noiembrie. Aceasta a coincis cu cea mai aglomerată perioadă pentru taverne, care vor fi cele mai afectate de proiectul de lege. Așa că mulți proprietari nu au ajuns la discuții.

De asemenea, asociația a susținut că mulți dintre cei care și-au rupt, totuși, din prețiosul timp alocat afacerilor lor pentru a participa la audieri, au fost trimiși la plimbare deoarece locul de desfășurare era mic, ceea ce a însemnat că multe dintre preocupările lor nu au fost auzite.

Thabo Thlobelo, membru al comitetului executiv al GLTA, a declarat că a fost clar că marea majoritate a celor prezenți la audierile publice au respins proiectul de lege. El a declarat că Parlamentul are responsabilitatea de a lua în considerare opiniile publicului, în special ale celor care vor fi cel mai mult afectați de legislația propusă.

“La sfârșitul săptămânii trecute, mulți oameni au fost refuzați de agenții de securitate sau de poliție, ori nu li s-a oferit posibilitatea de a fi ascultați. Doar după câteva proteste, o mână de oameni au fost lăsați să intre în incintă pentru a-și spune părerea, dar în acest stadiu mulți plecaseră deja”,

a declarat Thlobelo, citat de Business Day.

De ce noul proiect de lege anitfumat supără cârciumarii?

GLTA a declarat că printre preocupările membrilor săi se numără faptul că proiectul de lege propune interzicerea totală a expunerii tuturor produselor din tutun, interzicerea automatelor de vânzare și interzicerea vânzării de țigări individuale sau “loose draws”.

“Milioane de oameni din țara noastră vând țigări la bucată pentru a-i ajuta să pună mâncarea zilnică pe mese. Atunci când oamenii vizitează tavernele, cumpără o băutură și o țigară. Nu vor și nici nu-și permit o cutie de 20 de țigări și este surprinzător că Departamentul de Sănătate Publică (din Gauteng) pledează pentru așa ceva (n.r. vânzarea la pachet), având în vedere că este mai bine ca oamenii să fumeze mai puțin, nu mai mult.”

Thlobelo a declarat că interdicția de afișare înseamnă că, dacă un cârciumar lasă un pachet sau chiar și o singură țigară pe tejghea, proiectul de lege spune că va fi condamnat la 10 ani de închisoare.

Interdicțiile exagerate duc la contrabandă

Jongikhaya Kraai, purtător de cuvânt al GLTA, a declarat că interdicția tutunului în timpul carantinelor Covid-19 a deschis piața pentru mărcile ilegale de țigări din Africa de Sud.

“Numeroasele interdicții din proiectul de lege, inclusiv propunerea ca toate pachetele de țigări să aibă exact același ambalaj, cu singura diferență fiind numele mic al mărcii, toate cu același font, va face foarte ușor pentru produsele ilegale să își crească cota de piață”,

a spus Kraai.

“Interdicțiile și aceste tipuri de limitări pot funcționa în alte țări, mai dezvoltate. Dar nu funcționează aici, unde consecințele unei legislații proaste sunt enorme.”

Kraai a declarat că proiectul de lege spune că ministrul Sănătății, prin reglementări, va decide distanța față de o ușă sau o fereastră la care o persoană va avea voie să fumeze. Ministrul anterior al Sănătății a spus că această distanță va fi de 10 m.

“Pur și simplu nu există un punct ideal de 5, 10 sau chiar 15 metri pentru fumat în comunele noastre aglomerate. Din nou, acest lucru poate funcționa în suburbiile verzi, aerisite, din metropolele Sandton sau Cape Town, dar nu poate funcționa în niciun municipiu din țara noastră, unde ușile și ferestrele sunt la doar câțiva metri distanță unele de altele”,

a conchis purtătorul de cuvânt al asociației.

scroll to top