Închide

Dimineți mai grele pentru somnoroși: Crește prețul cafelei la nivel mondial. Care este cauza?

Avatar
man, sofa, coffee

Fotografie de Pexels pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Importătorii de cafea anunţă majorarea cu până la 20% a prețului în lunile următoare, din cauza costurilor tot mai mari cu transportul și cu achiziţia materiei prime. În plus, o creșterea a prețului este anunțată și de procesatorii locali, care reclamă creșterea cheltuielilor, potrivit Știrilor TVR.

Prețul cafelei a urcat la 5 dolari pe kilogram la marile burse internaționale, o creștere cu aproape 30% mai mare decât în urmă cu un an. Importatorii și-au făcut calcule și anunță că scumpesc cafeaua pe care o vând în țările europene.

Comercianții reclamă cheltuieli mai mari cu transportul cafelei, din cauza scumpirii combustibililor, după începutul războiului din Ucraina. Se așteaptă și la o recoltă mai slabă în Brazilia, cel mai mare producător din lume, în condițiile în care fertilizanții importați din Federația Rusă sunt mai greu de procurat.

Importurile de cafea în Uniunea Europeană au crescut în ultimii ani și au depășit 7,5 miliarde de euro în 2020, arată cele mai recente date ale Eurostat. Cele mai mari cantități sunt aduse din Brazilia și Vietnam.

Proprietarii de prăjitorii de cafea din România anunță și ei creșteri de prețuri.

Creșterile de prețuri vin în contextul în care consumul de cafea a crescut în ultimii ani.

scroll to top