Închide

Belarus | Jurnaliste la post TV polonez, condamnate la închisoare pentru că au filmat proteste

Avatar
Jurnaliste Poloneze

Jurnaliștii Belsat TV Yekaterina Andreyeva (dreapta) și Darya Chultsova (stânga) se îmbrățișează în cușca inculpaților în timpul procesului lor de la Minsk din 18 februarie. Foto: CNN

Timp de citire: < 1 minut

Două jurnaliste de la postul polonez de televiziune de ştiri Belsat au fost condamnate joi, de către un tribunal belarus, la doi ani de închisoare, după ce au fost găsite vinovate de faptul că au filmat manifestaţii împotriva preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko, relatează Reuters.

Katsiaryna Andreyeva, 27 de ani, și Darya Chultsova, 23 de ani, au fost arestate într-un apartament, în noiembrie, de unde filamu manifestaţii, în urma morţii unui protestatar, ucis cu câteva zile mai înainte. Organizaţii internaționale de apărarea drepturilor omului au denunţat atunci această arestare.

Cele două tinere, acuzate de orchestrarea manifestaţiilor pe care le filmau, au pledat drept nevinovate. Dar ca probă a culpei lor, parchetul a prezentat o cameră video, un microfon, telefoane mobile, dispozitive de stocare de date de tip USB şi veste de presă.

Anunţarea realegerii, la 9 august, a lui Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere de 26 de ani, a declanşat o contestare puternică în Belarus, iar opozanţii preşedintelui, susţinuţi de Occident, denunţă un scrutin pătat de fraude.

Peste 33.000 de oameni au fost arestaţi, de atunci, într-o violentă campanie de reprimare, iar aceste arestări au determinat Uniunea Europeană (UE) să impună noi sancţiuni Minskului, însă Lukaşenko, susţinut de Rusia, a reuşit să se menţină la putere.

scroll to top