Închide

Nici miliardarilor nu le iese | Bill Gates nu a reușit să scape de activele de petrol și gaze

Avatar
Bill Gates Worried

Foto: Inga Kjer/Photothek/Getty Images

Timp de citire: 2 minute

Miliardarul și cofondatorul Microsoft, Bill Gates, nu a reușit să scape de toate activele de petrol și gaze deținute, în pofida promisiunilor de a nu mai susține companiile de combustibili fosili.

În noua sa carte, Avoiding Climate Catastrophe, el a relatat cum a parcurs drumul de la scepticul ideii de a renunța la investiții în companii care au legătură cu cărbunele, la susținătorul ei. În realitate însă, a scăpa de astfel de active s-a dovedit o misiune mult prea dificilă, scrie Bloomberg.

„În 2019, am vândut toate participațiile mele directe în companiile de petrol și gaze, la fel și Gates Endowment Trust”, scrie Gates în carte. El a menționat că nu deținea acțiuni la companii pe cărbune de „câțiva ani”.

În același timp, potrivit datelor publice ale Fundației Gates, la sfârșitul anului 2019, mai mult de 100 de milioane de dolari au rămas în acțiuni și obligațiuni ale companiilor de petrol și gaze, precum Exxon Mobil, Chevron și BP. Fondul nu a dezvăluit volumul investițiilor în aceste companii, notează agenția.

Investițiile în combustibili fosili reprezintau, în 2019, o mică parte din fondul său de 40 miliarde de dolari. Din această sumă, aproximativ 1,2 miliarde de dolari au fost investiți în fonduri mutuale ce pot deține indirect acțiuni la companiilor care lucrează cu combustibili fosili, scrie Bloomberg.

Bill Gates vrea să renunțe la investiții în companiile bazate pe carbon, dar susține în continuare afaceri ce depind de astfel de resurse. De exemplu, el deține aproximativ 19% din cel mai mare operator de avioane private din lume, Signature Aviation. Și ar putea să-și majoreze participația cu încă 11%.

Este cunoscut faptul că că avioanele private emit mult mai mult carbon pe pasager la fiecare zbor decât călătoriile aeriene comerciale. În cartea sa, Bill Gates explică de ce nu a vândut active de petrol și gaze mai devreme. Potrivit spuselor sale, el nu a înțeles cum refuzul de a investi în anumite companii ar putea opri schimbările climatice, dar ulterior a acceptat ideea din motive morale.

scroll to top