După ce a devenit prea prietenos cu bicicliștii, Amsterdam-ul se confruntă cu probleme noi
Pentru orice olandez care are probleme, există două posibile soluții: bicicleta sau florile. Ce te faci când una dintre soluții devine problemă? Evident, recurgi la cealaltă soluție!
Amsterdam-ul se mândrește cu faptul că este unul dintre cele mai prietenoase orașe din lume cu bicicletele și posesorii lor. Dar chiar și capitala olandeză își are limitele ei.
Municipalitatea este nemulțumită că aspectul estetic al unora dintre cele mai frumoase canale este deteriorat de faptul că pietonii abia mai reușesc să își facă loc pe podurile care traversează canalele din cauza numeroaselor biciclete agățate de-a lungul balustradelor, scriu britanicii de la The Guardian.
Drept urmare, consiliul local a decis să amplaseze coșuri de lemn cu flori și alte plante pe balustradele celor mai aglomerate poduri, în încercarea de a-i convinge pe bicicliști să găsească alte locuri de parcare pentru vehiculele lor.
”Din cauza numărului mare de biciclete parcate lângă balustradele podului, pietonii nu mai încap pe trotuarele înguste și, în lipsa altor variante, merg pe carosabil, iar asta creează tot felul de situații nesigure pentru trafic”, a spus un purtător de cuvânt al municipalității din Amsterdam.
Coșurile vor fi întreținute de beneficiari ai centrelor de zi frecventate de persoanele fără adăpost de care se îngrijește comunitatea.
Pentru a crea spațiu suplimentar de parcare pentru bicicliști, departe de poduri, în zonele de parcări pentru autoturisme își vor face loc mai multe standuri pentru biciclete.
Olandezii și bicicletele, o relație indestructibilă
Deși pare greu de crezut, statisticile oficiale arată că în Amsterdam există mai multe biciclete decât oameni. Orașul are 767 km de piste pentru biciclete, iar pandemia de COVID-19 a accelerat tendința olandezilor de a lăsa deoparte mașinile personale și transportul public, preferând în tot mai mare măsură să se deplaseze cu bicicletele.
Un raport al Institutului Olandez de Cercetare a Politicilor de Mobilitate, făcut public în această lună, a constatat că distanța medie parcursă zilnic de o bicicletă în Amsterdam a crescut de la 3,4 km în septembrie 2019 la 4,1 km în iulie a acestui an.
Mai mult de o treime (37%) dintre cei care au ales să evite transportul public din cauza pandemiei de COVID-19 se deplasează acum cu bicicleta, iar aproximativ jumătate dintre aceștia au spus că vor continua să folosească bicicleta mai mult, chiar și după ce recomandările sau restricțiile induse de pandemie vor fi ridicate.
Creșterea gradului de utilizare a bicicletelor în trafic creează probleme adiacente, iar aglomerarea balustradelor podurilor din oraș este cea mai puțin importantă. O asociație a utilizatorilor olandezi de servicii de transport, Algemene Nederlandse Wielrijders-Bond (ANWB), a solicitat o îmbunătățire a standardelor de siguranță în jurul benzilor pentru biciclete din Olanda, care sunt, de cele mai multe ori, foarte aglomerate.
Frits van Bruggen, directorul ANWB, a declarat pentru o publicație locală:
”Înainte chiar de criza pandemică, pistele de biciclete erau deja pline, iar toate tipurile de vehicule se deplasau viteze diferite, ceea ce îngreuna problema. Biciclete electrice, trotinete electrice, scutere, biciclete obișnuite, altele de curse, altele de transport a diferitelor produse sau mărfuri, co-există toate, iar oamenii nu pot să meargă în siguranță, unii lângă alții. Sunt 100% sigur că se vor înmulți accidentele și victimele, pe măsură ce vom alege bicicletele și mașinile personale pentru deplasări, de teama folosirii transportului public.”