După criza cepei, se mai arată o penurie la orizont: ardeii iuți sunt tot mai scumpi la vedere
Români, luați aminte în pragul straturilor de primăvară! Puneți ceapă și ardei iuți, pentru că cele două legume vor fi scumpe (inclusiv la vedere). Vietnamul, un mare producător agricol asiatic, a exportat peste 41.000 de tone de ardei iuți în valoare de 129 milioane de dolari în primele două luni ale acestui an, în creștere cu 35% în volum, dar în scădere cu 7,4% în valoare față de aceeași perioadă din 2022.
Prețul mediu de export al condimentului vietnamez apreciat în lumea largă în februarie 2023 a fost de 3.059 de dolari pe tonă, în scădere cu 11,1% față de luna precedentă și în scădere cu 32,8% de la an la an, potrivit Departamentului de Import-Export din cadrul Ministerului Industriei și Comerțului de la Hanoi, citat de Retail News Asia.
În perioada analizată, prețul său mediu de export a fost de 3.177 dolari pe tonă, o scădere de 31,4% față de perioada corespunzătoare a anului trecut.
Ministerul a precizat că se preconizează că piața globală a ardeilor iuți își va reveni datorită creșterii cererii din partea importatorilor.
Criza ardeilor iuți după criza cepei?
Preţurile la ceapă au crescut, alimentând inflaţia şi determinând unele ţări să ia măsuri pentru a-şi asigura necesarul. Marocul şi Turcia au oprit unele exporturi, la fel ca şi Kazahstanul. Autorităţile din Filipine au ordonat investigaţii cu privire la posibile carteluri.
Restricţiile s-au extins dincolo de ceapă pentru a include morcovii, tomatele, cartofii şi merele, afectând cantităţile disponibile la nivel mondial, au avertizat recent ONU şi Banca Mondială. În Europa, rafturile goale au forţat supermarketurile din Marea Britanie să raţionalizeze achiziţiile la anumite fructe şi legume după recoltele mici din sudul Spaniei şi nordul Africii.