Închide

După criza energetică recent încheiată, europenii se confruntă cu explozia prețurilor la alimente

Avatar
Magazin Supermarket Rafturi Produse Preturi Inflatie Copyright Foto Contactati Www.afaceri.news

Copyright foto: contactati www.AFACERI.news

Timp de citire: 4 minute

Proaspăt ieșiți din criza energetică, europenii se confruntă cu o explozie a prețurilor la alimente, care modifică dietele și îi obligă pe consumatorii din întreaga regiune să strângă cureaua – la propriu, potrivit The Wall Street Journal.

Acest lucru se întâmplă chiar dacă inflația, în ansamblu, scade datorită prețurilor mai mici la energie, ceea ce reprezintă o nouă provocare politică pentru guvernele care au alocat miliarde de euro în ajutoare, anul trecut, pentru a menține întreprinderile și gospodăriile pe linia de plutire în timpul celei mai grave crize energetice din ultimele decenii.

Noile date de miercuri au arătat că inflația în Marea Britanie a scăzut puternic în aprilie, pe măsură ce prețurile la energie s-au redus, urmând un model similar în întreaga Europă și în SUA. Însă prețurile la alimente au fost cu 19,3% mai mari decât în anul precedent.

Creșterea continuă a prețurilor la alimente i-a luat prin surprindere pe bancherii centrali și a presat guvernele, care încă resimt costul sprijinului de urgență de anul trecut, să vină în ajutor. Și pune presiune asupra bugetelor gospodăriilor care sunt, de asemenea, sunt afectate din cauza creșterii costurilor de împrumut.

În Franța, gospodăriile și-au redus achizițiile de alimente cu peste 10% de la invazia din Ucraina, în timp ce achizițiile de energie au scăzut cu 4,8%.

În Germania, vânzările de alimente au scăzut cu 1,1% în martie față de luna precedentă și au scăzut cu 10,3% față de anul precedent, cea mai mare scădere de la începutul înregistrărilor, în 1994. Potrivit Centrului Federal de Informare pentru Agricultură, consumul de carne a fost mai mic în 2022 decât oricând de când au început înregistrările în 1989, deși a precizat că acest lucru ar putea reflecta parțial o schimbare continuă către o alimentație bazată mai mult pe plante.

Retailerii de produse alimentare și-au văzut marjele de profit contractate, deoarece nu pot transfera întreaga creștere a prețurilor de la furnizori către clienți. Markus Mosa, directorul executiv al lanțului de supermarketuri Edeka, a declarat presei germane că firma a încetat să mai comande produse de la mai mulți furnizori mari din cauza creșterii galopante a prețurilor.

Un sondaj realizat de agenția de statistică din Marea Britanie la începutul acestei luni a arătat că aproape trei cincimi din cele mai sărace 20% din gospodării au redus achizițiile de alimente.

“Aceasta este o problemă de acces”, a declarat Ludovic Subran, economist-șef la asigurătorul Allianz, care a lucrat anterior la Programul Alimentar Mondial al Națiunilor Unite. “Producția totală de alimente nu s-a prăbușit. Aceasta este o criză a drepturilor”.

Alimentele reprezintă o parte mult mai mare din cheltuielile de consum decât energia, astfel că o creștere mai mică a prețurilor are un impact mai mare asupra bugetelor. Fundația Resolution Foundation din Marea Britanie estimează că, până în vară, creșterea cumulată a facturilor la alimente din 2020 va fi de 28 de miliarde de lire sterline, echivalentul a 34,76 miliarde de dolari, depășind creșterea facturilor la energie, estimată la 25 de miliarde de lire sterline.

“Criza costului vieții nu se termină, ci doar intră într-o nouă fază”, a scris Torsten Bell, directorul executiv al grupului de cercetare, într-un raport recent.

Alimentele nu sunt singurul motor al inflației. În Marea Britanie, rata de bază a inflației – care exclude alimentele și energia – a crescut la 6,8% în aprilie, de la 6,2% în martie, cel mai ridicat nivel din 1992 încoace. În aceeași lună, inflația de bază a fost aproape de nivelul său record în zona euro.

Cu toate acestea, guvernatorul Băncii Angliei, Andrew Bailey, a declarat marți în fața legislatorilor că prețurile alimentelor constituie acum un “al patrulea șoc” pentru inflație, după blocajele care au blocat lanțurile de aprovizionare în timpul pandemiei Covid-19, creșterea prețurilor la energie care a însoțit invazia Rusiei în Ucraina și piețele forței de muncă surprinzător de tensionate.

Guvernele europene au cheltuit masiv pentru a sprijini gospodăriile în timp ce prețurile energiei au crescut vertiginos. Acum au mai puțin spațiu de manevră pentru a se împrumuta, având în vedere creșterea bruscă a datoriei de la pandemia din 2020.

Unele guverne – inclusiv cele ale Italiei, Spaniei și Portugaliei – au redus taxele de vânzare pe produsele alimentare pentru a ușura povara asupra consumatorilor. Altele se bazează pe comercianții cu amănuntul de produse alimentare pentru a ține prețurile sub control. În martie, guvernul francez a negociat un acord cu principalii comercianți cu amănuntul pentru a se abține de la creșteri de prețuri, dacă este posibil să facă acest lucru.

Retailerii au fost, de asemenea, supuși unui control în Irlanda și în alte câteva țări europene. În Marea Britanie, legislatorii au lansat o investigație asupra întregului lanț de aprovizionare cu alimente “de la fermă la furculiță”, în timp ce Autoritatea guvernamentală pentru concurență și piețe a declarat săptămâna trecută că va analiza mai atent retailerii.

“Având în vedere preocupările continue legate de prețurile ridicate, ne intensificăm activitatea în sectorul alimentar pentru a ne asigura că concurența funcționează bine”, a declarat Sarah Cardell, care conduce CMA.

Unii economiști se așteaptă ca acest control sporit să dea rezultate concrete, presupunând că retailerii nu vor dori să-și păteze imaginea și se vor sprijini pe furnizorii lor pentru a menține prețurile scăzute.

“Având în vedere că supermarketurile se află acum mai mult în centrul atenției politice, credem că este mai probabil ca dinamica prețurilor din coșul alimentar să încetinească”, a declarat Sanjay Raja, economist la Deutsche Bank.

Nu este pe deplin clar de ce prețurile la alimente au crescut atât de repede pentru atât de mult timp. Pe piețele mondiale de mărfuri, care stabilesc prețurile primite de agricultori, prețurile alimentelor au scăzut din aprilie 2022. Dar costurile materiilor prime reprezintă doar o parte din prețul final. Consumatorii plătesc, de asemenea, pentru procesare, ambalare, transport și distribuție, iar dimensiunea decalajului dintre fermă și masa de la restaurant este neobișnuit de mare.

Bailey de la BOE crede că unul dintre motivele pentru care banca a evaluat greșit prețurile la alimente este faptul că producătorii de alimente au încheiat contracte pe termen mai lung, dar relativ scumpe, cu furnizorii de îngrășăminte, energie și alți furnizori în perioada invaziei Rusiei în Ucraina, în dorința lor de a garanta disponibilitatea într-un moment de incertitudine.

Dar, după cum sugerează presiunile exercitate asupra comercianților cu amănuntul, unii factori de decizie suspectează că o creștere a marjelor de profit ar fi putut, de asemenea, să joace un rol. Vorbind în fața legislatorilor, Bailey a fost precaut în a da vina pe furnizorii de alimente.

“Este o poveste despre refacerea marjelor care au fost strânse în prima parte a anului trecut”, a spus el.

scroll to top