Închide

După legiferarea “cărnii”, Parlamentul European ia în vizor “iaurtul” și “brânza” vegane

Avatar
Vegan Yogurts Keep Fit Kingdom

Foto: keepfitkingdom.com

Timp de citire: 2 minute

Eurodeputații au adoptat un amendament care interzice utilizarea denumirilor de „iaurt”, „brânză” sau „cremă” în cazul produselor alimentare care nu conțin lapte de origine animală.

În urma votului din Parlamentul European (PE), interdicţia va fi extinsă şi expresiilor comparative, cum ar fi „savoare cremoasă” sau „substitut de unt”. Singurele excepţii vor fi cele consacrate de mult timp, precum „lapte de migdale”, „lapte de cocos” sau „unt de cacao”.

Curtea de Justiţie a UE a interzis în urmă cu trei ani termeni precum „lapte de soia” sau „brânză vegan”, apreciind că produsele non-lactate nu pot avea în denumirea lor „lapte”, „unt”, „brânză” sau „iaurt”.

Așa cum am detaliat aici, același proiect de lege propunea și interdicția denumirilor de „steak” (friptură” sau „burger” pentru produsele vegetale ce nu conțin carne de origine animală, însă această parte a fost respinsă de eurodeputați. Mai exact, aceștia au votat cu o largă majoritate împotriva amendamentului prin care s-a propus să se interzică în UE folosirea unor denumiri precum „cârnaţi”, „hamburger”, „filé” sau „escalop” pentru produsele alimentare pe bază de legume sau de cereale care nu conţin carne de origine animală, dar care imită textura acesteia.

Camille Perrin, de la Biroul european al uniunii consumatorilor, consideră că în privinţa „burgerilor vegani”, denumire acceptată de PE, „consumatorii nu sunt deloc induşi în eroare asupra naturii vegetale a acestora, întrucât termenul vegan este semnalat în mod clar”. „Păcat, în schimb, că au fost aprobate restricţii inutile asupra alternativelor la produsele lactate (…) Europenii trebuie să adopte un regim bazat mai mult pe vegetal, pentru sănătatea lor şi pentru binele planetei”, adaugă ea.

Federaţia sindicatelor agricole europene Copa-Cogeca a susţinut intens cele două texte, criticând denumirile de produse „deconectate” de compoziţia lor şi riscurile de confuzie privind valoarea lor nutriţională.

La rândul lor, reprezentanţii crescătorilor de animale au avertizat că folosirea unor denumiri ca „burger” sau „cârnaţi” pentru produsele fără carne poate induce în eroare consumatorii, dar europarlamentarii nu au fost de aceeaşi părere.

Prevederile votate în PE urmează să fie negociate cu statele membre în cadrul Consiliului UE, forma lor finală urmând să fie stabilită în urma acestor negocieri. Regulile privind denumirile pentru produsele alimentare fac parte dintr-un pachet mai amplu privind politica agricolă europeană.

scroll to top