Închide

După realegerea lui Erdoğan, șeful PPE cere oprirea procesului de aderare a Turciei la UE

Avatar
europe, turkey, conflict

Fotografie de geralt pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Manfred Weber, liderul Partidului Popular European (PPE) – cel mai mare grup politic din Parlamentul European – consideră că trebuie să se pună capăt procesului de aderare a Turciei la UE, în urma realegerii preşedintelui Recep Tayyip Erdoğan, relatează agenția de presă dpa, citată de Agerpres, în condițiile în care niciuna dintre părți nu își dorește cu adevărat continuarea acestui proces.

”Ultimii ani au arătat că un parteneriat strâns este important, dar că nimeni nu doreşte ca Turcia să devină membră cu drepturi depline a UE, nici Turcia, nici Uniunea Europeană. Trebuie să renunţăm la acest proces pentru că mai mult blochează relaţii mai bune decât le sprijină”, a declarat Manfred Weber într-un interviu apărut luni în publicaţii aparţinând Funke Media Group.

Aşteptările după victoria electorală a lui Erdoğan sunt clare, a afirmat Weber.

“În special, în ceea ce priveşte obiectivul instaurării păcii între Ucraina şi Rusia, politica privind migraţia, modernizarea economică şi problema Ciprului, noi avem nevoie de cooperare. Erdoğan ar trebui să fie imediat de acord cu aderarea Suediei la NATO”, a adăugat el.

Ciprul este divizat din 1974 ca urmare a unei lovituri de stat în Grecia şi unei intervenţii militare a Turciei. Numeroasele tentative de mediere din partea ONU pentru a depăşi divizarea au eşuat. Ciprul este membru al UE din 2004, dar legislaţia şi reglementările UE se aplică numai în sudul Ciprului, grecofon.

Turcia a respins prin veto candidatura Suediei pentru aderare la NATO, motivând lipsă de angajament a Stockholmului în combaterea “organizaţiilor teroriste”, prin care Ankara se referă în principal la Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), notează sursa citată.

scroll to top