Închide

E foame de bani, băieți! MFP iese iar pe piețele externe. Acum, caută finanțare în USD

Avatar
dollar, currency, money

Fotografie de geralt pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a ieșit astăzi din nou pe pieţele internaţionale ca să se împrumute, pentru a putea finanța deficitul bugetar. De această dată, MFP caută finanţare denominată în dolari, cu scadenţa pe 10 ani şi pe 30 de ani, cu un cupon fix, plătibil semi-anual.

Potrivit Ziarului Financiar, care citează Bloomberg, pentru prima tranşă dobânda este formată din midswap plus 265 puncte de bază, iar pentru a doua dobânda este fixă de 4,25%, dar cel mai probabil se va fixa în funcţie de cerere. Aranjori emisiunii sunt Citi, Erste, HSBC, ING, J.P. Morgan.

Cea mai recentă rectificare bugetară, aprobată la mijlocul lunii iunie, a majorat deficitul bugetar pentru acest an la peste 72 de miliarde de lei. La această sumă se adaugă rambursările programate pentru acest an, în valoare de circa 47 de miliarde de lei, așa încât necesarul de finanțare pentru 2020 ar ajunge la circa 120 de miliarde de lei. Suma ar putea chiar să mai crească, dacă ar fi să dăm crezare unor prognoze mai optimiste decât cele pe care se bazează Guvernul. Unele dintre acestea anticipează o creștere a deficitului bugetar pentru acest an până spre 8-9%, așa încât necesarul brut de finanțare estimat acum ar putea fi mult depășit.

scroll to top